Tranzactiile cu energie electrica derulate pe platforma Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) a bursei de electricitate OPCOM au inregistrat, ieri, un nivel record, de 4 milioane lei (1,1 milioane euro), cu un volum care reprezinta 10,36% din schimburile cu energie efectuate ieri pe piata energetica romaneasca.
PZU face parte din piata en-gros de energie electrica, unde au loc transferuri pentru fiecare interval de tranzactionare al zilei de livrare, pe baza ofertelor transmise de participanti. La tranzactiile de pe Piata pentru Ziua Urmatoare pot participa producatori de energie, furnizori si operatori de retea.
Un alt record inregistrat ieri a fost reprezentat de numarul participantilor activi, respectiv 54 de firme, peste jumatate dintre cei 90 de participanti inregistrati, care au dreptul la schimburi pe aceasta platforma, se arata intr-un comunicat al OPCOM.
Numarul mediu zilnic de participanti la PZU este de 40. OPCOM a anuntat, la inceputul lunii octombrie, ca PZU a inregistrat, in primele 15 luni de functionare, un volum total al tranzactiilor de peste 4,5 milioane MWh, valoarea acordurilor ridicandu-se pana la 3 octombrie la peste 181 de milioane de euro. In luna septembrie, la bursa OPCOM a fost tranzactionata o cantitate medie de 433,3 MWh/h. Cota de piata inregistrata in aceasta perioada a fost de 7,63%, ceea ce a plasat OPCOM intre primele cinci burse europene de electricitate, dupa Nord Pool-Oslo, EEX-Leipzig, Powernext-Paris si APX-Amsterdam, arata OPCOM la acea data. OPCOM este operatorul pietei de energie electrica din Romania si se afla in administrarea companiei Transelectrica. Compania ar putea deveni independenta si intentioneaza sa tranzactioneze si certificate de emisii de dioxid de carbon, precum si produse financiare. Producatorii de energie electrica sunt obligati sa vanda pe bursa energia electrica disponibila. (G.M.)