Nici nu a inceput bine summitul enrgetic privind semnarea ""Chartei europene enrgetice"" si scandalul a fost declansat. Gazprom ameninta sa lase Eoropa fara gaz, daca va continua sa sustina liberalizarea pietei de gaz. In strategia de liberalizare a

Nici nu a inceput bine summitul enrgetic privind semnarea ""Chartei europene enrgetice"" si scandalul a fost declansat. Gazprom ameninta sa lase Eoropa fara gaz, daca va continua sa sustina liberalizarea pietei de gaz. In strategia de liberalizare a pietei de gaz, Europa poate interzice companiilor care il livreaza sa aiba in structura sa departamente de transport. Daca aceast lucru se va intampla, atunci compania ""Gazprom"" va refuza sa se asocieze cu retelele europene de gaz.

Prezent la forumul organizat in urma cu putin timp la Bruxelles, Alexandru Medvedev (foto)­ director adjunct ""Gazprom"" ­ a preintampinat Uniunea Europeana despre dezastrul care se poate produce: ""Ori ne lasati sa distribuim productia noastra la clientii proprii, ori sistam orice discutie"".

CARACATITA. Gazprom isi permite sa faca aceste presiuni datorita retelelor imense de gazoduct pe care le detine in Europa. Daca membrii Comisiei Europene vor hotari sa-i ia infrastructura, atunci ""Gazprom"" va fi nevoita sa iasa din actionariatul companiei germane Wingas ( care se ocupa de gazotransport) si din care isi planificase ca in viitorul apropiat sa detina 50% din actiuni. Prin Wingas, ""Gazprom"" detine gazoductele din Germania de Vest, dar si cele mai mari rezervoarele de gaz Reden, in care au fost investite 3 miliarde de euro. Gazprom mizeaza in pozitia de forta pe care o are inclusiv pe parteneriatul pe care il are cu compania Gansuie si care ii asigura 9% din Balgzand Bacton Line ­ operatorul gazoductului care care uneste Marea Britanie de Olanda.

ALIATI. In principiu, in negocierile cu Eurocomisia rusii de la ""Gazprom"" nu vor fi singuri. Eurocomisia atinge nu numai interesele ""Gazprom"", dar si ale partenerilor din vest. De exemplu, E.On Ruhrgas reprezinta un alt mare gigant distribuitor de gaze care doreste sa faca front comun cu Gazprom. Conform expertilor, daca cele doua mari companii isi vor sustine interesele, atunci Eurocomisia nu are absolut nici o sansa sa isi impuna politica dorita. In 2005, Gazprom a exportat in Europa 151 miliarde metri cubi de gaz, avand un venit de 31, 5 miliarde $. Cei mai mari importatori de gaz rusesc sunt Germania - 44,9%, Italia 26%, Franta 26,8%.

PUTIN RAMANE OPTIMIST


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.