Curtea de Justitie federala din Montreal a inceput ieri anchetarea unui barbat considerat de catre serviciile de securitate canadiene drept "spion de elita" al fostului KGB. Cetateanul canadian Paul William Hampel a fost arestat saptamana trecuta, pe
Curtea de Justitie federala din Montreal a inceput ieri anchetarea unui barbat considerat de catre serviciile de securitate canadiene drept "spion de elita" al fostului KGB. Cetateanul canadian Paul William Hampel a fost arestat saptamana trecuta, pe Aeroportul International din Montreal, in timp ce incerca sa paraseasca teritoriul canadian utilizand acte false. Abia ieri insa a fost facut public raportul Serviciului Canadian de Informatii de Securitate, in care barbatul a fost identificat drept membru al unui grup de elita de spioni ai Serviciului de Informatii Externe al Rusiei - SVR.
Arestarea agentului SVR a avut loc in baza unui mandat deosebit de grav, denumit "certificat privind securitatea nationala", emis special de Guvernul Canadei pentru acest caz. Documentul il declara pe Hampel drept pericol pentru securitatea nationala a Canadei. Totusi, mass-media canadiene au inceput deja sa speculeze pe marginea posibilitatii realizarii in acest caz a unui "targ" intre serviciiile de informatii canadiene si cele ruse.
Retinerea spionului SVR a pus in reala dificultate conducerea serviciilor de informatii canadiene, deoarece agentul a trait legal in Canada cel putin ultimii 10 ani, timp in care a preluat identitatea unui cetatean canadian decedat. In cei 10 ani, Paul William Hampel a obtinut de la autoritatile federale canadiene nu mai putin de 3 pasapoarte, cazul agravand inclusiv credibilitatea subreda a Biroului de Pasapoarte din Canada. Spre exemplu, pentru obtinerea ultimului pasaport, Hampel a prezentat in 2002, doar un certificat de nastere falsificat si un permis de conducere.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.