Doi euro pe an pentru fiecare rom. Aceasta este suma investita dupa Revolutie pentru imbunatatirea situatiei acestei etnii.

50 de milioane de euro insumeaza fondurile alocate dupa 1990 pentru imbunatatirea situatiei comunitatii rome, care numara aproximativ 1,5 milioane de persoane. Aportul UE a fost de 42 de milioane, iar restul de 8 milioane a fost contributia din partea statului roman. Cifrele au fost avansate in cadrul unei dezbateri organizate miercuri seara de Institutul Cultural Roman si de Centrul de Studii Rome.

Cum sta socoteala

„Efectuind un calcul simplu, raportat la suma alocata pentru romi in 16 ani, rezulta 2 euro anual pe cap de rom", precizeaza Gelu Duminica, director executiv al Agentiei de Dezvoltare Comunitara „Impreuna". „Acestea sint bugetele grosso modo alocate, deoarece 40% din bani au fost cheltuiti pe asistenta tehnica: instruire, monitorizare", spune Duminica. „Programele desfasurate de-a lungul anilor au avut parte de evaluari. Mare parte a acestora au avut un feedback pozitiv, celelalte au fost retrase, fiind prost manageriate. Agentia noastra a avut un program legat de crearea locurilor de munca, ce a fost catalogat drept cea mai buna practica la nivel european", adauga Gelu Duminica.

Romii se romanizeaza

Conform studiului din 2002 efectuat de catre Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii in legatura cu situatia romilor, exista in Romania 535.512 de romi declarati. Sociologii sustin insa ca numarul acestora pe teritoriul tarii noastre este de 1.512.000. Problema nedeclararii romilor in societatea romaneasca implica nenumarate motive: de la cele ale individului rom pina la cauzele generate de societate. „Daca te declari rom, reactia imediata a societatii este aceea de a te cataloga drept infractor. Vorbim de discriminare, iar societatea romaneasca nu face nimic pentru a promova multiculturalitatea, fie ca esti rom, fie ca esti maghiar. S-au pierdut multe dintre valorile romilor, deoarece acestia tind sa se conformeze normelor societatii romanesti. Si-au pierdut limba, nu-si mai respecta legile rome", declara Gelu Duminica.