Guvernul a acceptat un amendament la proiectul bugetului de stat pe 2007, care prevede transferul a 420 de milioane RON de la fondul de investitii in invatamant la fondul de salarii ale profesorilor. Anuntul a fost facut ieri, in plenul Parlamentului
Guvernul a acceptat un amendament la proiectul bugetului de stat pe 2007, care prevede transferul a 420 de milioane RON de la fondul de investitii in invatamant la fondul de salarii ale profesorilor. Anuntul a fost facut ieri, in plenul Parlamentului, de ministrul Finantelor si cel al Educatiei, fiind salutat si aplaudat de toti senatorii si deputatii.
Acest amendament, care presupune majorarea salariilor profesorilor cu inca 4% fata de nivelul prevazut initial, urmeaza sa fie supus la vot in Parlament in momentul in care se va dezbate bugetul Ministerului Educatiei. "Capacitatea de convingere a sindicatelor a contat in schimbarea pozitiei Guvernului. Am analizat efectele in plan macroeconomic dar si avantajele, daca luam in consideratie ca invatamantul este important. Vor fi niste probleme in plan economic, dar pe care le vom depasi avand o politica bugetara mai stransa. Este ultima cedare a Guvernului pe linia politicii salariale", a declarat, ieri, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.
Surse parlamentare citate de Mediafax au declarat ca Vladescu si Hardau au fost de acord cu amendamentul dupa ce reprezentantii opozitiei au negociat cu parlamentarii liberali sustinatori ai platformei lui Theodor Stolojan, care au promis sa sustina in plen acest transfer catre salariile profesorilor. Platformistii si-au afirmat ieri sprijinul pentru adoptarea Legii bugetului. Deputatii PSD au conditionat votul in favoarea proiectului cu adoptarea amendamentelor depuse de ei.
Dascalii nu renunta la proteste
Profesorii apreciaza ca Guvernul a facut un prim pas, dar spun ca vor continua protestele, pentru ca raman in continuare problemele de parteneriat social care trebuie rezolvate. Cadrele didactice au anuntat, miercuri, ca au sistat dialogul cu guvernantii, pana cand Executivul nu va adopta o atitudine de partener al federatiilor din educatie si ca au sesizat organismele internationale din domeniu in ceea ce priveste situatia invatamantului romanesc. Profesorii s-au declarat revoltati de atitudinea "iresponsabila" a Guvernului, deoarece a incalcat prevederile Legii invatamantului, acordand 5,2% din PIB pentru invatamant in 2007, fata de minimum sase procente cat era prevazut in actul normativ. Executivul a amanat, luni, prin Ordonanta de Urgenta, pentru 2008, alocarea a 6% pentru Educatie. Din acest motiv, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Educatiei Nationale au inceput strangerea de semnaturi pentru demiterea ministrului Mihail Hardau, iar Federatia "Spiru Haret" pentru demiterea intregului Guvern, in frunte cu premierul Calin Popescu Tariceanu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.