Ieri dimineata, Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European a votat textul Raportului Moscovici (si separat fiecare amendament in parte), el fiind aprobat cu 51 de voturi pentru, nici unul impotriva si o singura abtinere. Eurodeputatii di
Ieri dimineata, Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European a votat textul Raportului Moscovici (si separat fiecare amendament in parte), el fiind aprobat cu 51 de voturi pentru, nici unul impotriva si o singura abtinere. Eurodeputatii din Comisia pentru Afaceri Externe au respins amendamentul care cerea impiedicarea accesului securistilor in Parlamentul European. Solutiile negociate de compromis se pare ca au fost discutate indelung toata seara de marti, atat intre raportor si grupurile parlamentare, cat si intre initiatorii individuali ai unor texte initial destul de dure la adresa Romaniei.
Liber pentru turnatori
Surpriza a venit in momentul in care, la vot, a cazut amendamentul nr.10, in termenii caruia parlamentarii europeni ar fi trebuit sa transmita tarii noastre chemarea de a "fi impidedicata nominalizarea candidatilor (pentru alegerile pentru PE de anul viitor din Romania, n.n.) care ar fi comis acte reprehensibile, asa cum ar fi exercitarea activitatii de agent sau de informator pentru fostele servicii secrete comuniste sau/si implicarea in activitati de coruptie sau de violare a drepturilor omului". Practic, votand astfel, europarlamentarii au deschis o poarta larga spre ceea ce ar putea fi o viitoare prezenta romaneasca mai mult decat interesanta si exotica in legislativul de la Bruxelles.
Amendament pe minoritati
Cel mai important amendament de compromis priveste situatia minoritatilor. Se consemneaza faptul ca au fost inregistrate progrese in domeniu dar se si consemneaza ca Parlamentul European "doreste sa vada aprobata cat mai rapid legea privind minoritatile, cu respectarea criteriilor politice si noteaza ca Centrul European pentru monitorizarea rasismului si xenofobiei va isi va continua monitorizarea in ce priveste lupta impotriva rasismului si a discriminarii legate de acest fenomen, asa cum o face in cazul tuturor celorlalte state membre". Se mai solicita "insistent" Romaniei sa consolideze progresele inregistrare in cazul minoritatii rome, impotriva violentei institutionale, in ce priveste imbunatatirea standardelor de viata si locuit si accesul la sistemul de sanatate, asigurandu-se in acest sens finantarea adecvata. In ce priveste minoritatea maghiara, textul acordului de compromis este mai mult decat moderat in raport cu amendamentele initiale, caci doar "invita autoritatile romane sa ia in consideratie asteptarile minoritatii maghiare, in acord cu principiile subsidiaritatii si auto-guvernarii culturale, mai ales prin asigurarea unei finantari adecvate pentru imbunatatirea standardelor educationale".
Observatorii romani, intarziati
Nu pot incheia aceasta corespondenta fara a consemna si ca, pe parcursul votului, in sala s-au aflat patru euro-observatori romani, domnii Marinescu, Pascu, Popeanga si Szabo. Dupa ce dezbaterea pe puncte se incheiase si dupa ce si raportul fusese adoptat in forma sa finala, cand sa ies din sala, m-am intalnit cu un trio romanesc care tocmai intra: euro-observatorii Cioroianu, Corlateanu si Podgoreanu. "S-a terminat votul?" - intreaba dansii. "S-a terminat"- raspund, iar ei pleaca mai departe, lasand in aer raspunsul la intrebarea fireasca" dar de ce-ati venit de-abia acum?". O pun acum public. Oricum, stiu ca nu va avea nici o relevanta. Nu intereseaza pe nimeni calitatea euro-parlamentarilor nostri, nici prestatia lor, e indiferent ca se bat pentru Romania sau stau la euro-turism. Poate, totusi, acum, cand se fac listele pentru candidati, macar un asemenea episod jenant si penibil sa le spuna ceva sefilor respectivilor pe linie de partid.
n


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.