Conform unui studiu realizat de „Economist Intelligence Unit", numai 28 dintre statele lumii sint „democratii depline", 17 dintre acestea fiind state ale UE.

Studiul a evaluat gradul de democratizare a 165 dintre cele 192 de state independente ale lumii, folosind cinci criterii principale: organizarea de alegeri libere si corecte, respectarea libertatilor civile, functionarea satisfacatoare a guvernului, o cultura politica democratica si participarea cetatenilor la luarea deciziilor.

Conform acestei analize, Suedia are o democratie „aproape perfecta", la fel ca si Islanda, Olanda, Norvegia si Danemarca. Majoritatea statelor din Europa Centrala si de Est, in schimb, sint considerate „democratii cu probleme", mai ales din cauza nivelului scazut de participare politica a cetatenilor si a culturii politice. Bulgaria si Romania ocupa locurile 49 si respectiv 50 in topul democratiilor.

Scorurile Romaniei sint, pe o scara de la 1 la 10, urmatoarele: 9,58 pentru calitatea procesului electoral, 6,07 pentru functionarea autoritatilor guvernamentale, 6,11 pentru participarea politica cetateneasca, 5 pen-tru cultura politica si 8,53 pentru respectarea libertatilor civile.

SUA cade in top

Statele Unite ocupa locul 17 in acest clasament, in special din cauza problemelor cu respectarea libertatilor civile si a functionarii guvernului.