Contractele de privatizare a companiei Petrom, a distributiilor de gaze si electricitate vor fi date publicitatii.

Promisiunea apartine ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres (foto), care se conformeaza astfel unei decizii luate intr-o sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, condusa de presedintele Traian Basescu.

„Deconspirarea" nu va include si planurile de afaceri, a declarat ministrul. Contractele urmeaza sa figureze pe site-ul ministerului. Vor fi prezentate si contractele incheiate intre producatorii si distribuitorii din sectorul energiei electrice, a precizat Seres. „Vom prezenta, pentru inceput, lista firmelor care achizitioneaza energie electrica si actionariatul lor", spune acesta.

OMV, acord conditionat

OMV este de acord cu publicarea contractului de privatizare a Petrom, daca autoritatile solicita acest lucru pentru toate contractele de privatizare din sectorul energetic. „Asa cum am declarat si in trecut, OMV este de acord sa se faca public contractul de privatizare a Petrom, daca autoritatile cer acest lucru pentru toate contractele de privatizare din sectorul energetic. (...) Vom coopera cu toate autoritatile romane in toate aspectele", spun oficialii OMV.

Energy Holding, raspuns ambiguu

Desecretizarea contractelor semnate de Energy Holding va trebui sa astepte acordul actionarilor. „Energy Holding asteapta decizia actionarului majoritar - Société Bancaire Privée (SBP) - cu privire la solicitarea autoritatilor de publicare", spun oficialii companiei.

Grivco accepta

Alt beneficiar de energie ieftina, Grivco, spune ca va accepta publicarea contractelor incheiate, desi exista clauze care prevad ca acestea sint confidentiale. „Nu e buna desecretizarea contractelor deoarece se incalca deontologia afacerilor. Grivco nu are nimic de ascuns", spune Mihai Lazar, presedinte si director general al grupului. Oricum, mai exista un singur contract, cu termocentrala Rovinari, care va expira la finele anului.

Ce se va desecretiza?

Privatizarea Petrom, companie vinduta lui OMV. Privatizarile Distrigaz Sud (vinduta lui Gaz de France), Distrigaz Nord (E.ON), Electrica Muntenia Sud, Electrica Dobrogea si Electrica Banat (ENEL), Electrica Moldova (E.ON), Electrica Oltenia (CEZ). Contractele de furnizare a energiei electrice, semnate cu peste o suta de firme. Confidentiale si nu prea

Contractele de privatizare „sint confidentiale, si nu secrete", iar confidentialitatea lor nu trebuie sa fie in raport cu institutiile statului, a spus ieri presedintele Traian Basescu. Desi a acceptat natura confidentiala a acestora, Basescu a reluat ideea publicarii lor, pe care a formulat-o in premiera dupa sedinta CSAT: „Fiind vorba despre contracte pe partea de energie, distributie a energiei, a gazului, chiar exploatarea resurselor statului, sint puse sub semnul intrebarii pentru ca nu sint publice".