Crestin-democratul Jan Peter Balkenende va forma al patrulea guvern consecutiv, insa cu o mai puternica tenta de stinga, dupa succesul Partidului Socialist.

„Este un haos", comenteaza fostul ministru al finantelor rezultatul alegerilor. Refacerea aliantei dintre liberali si crestin-democrati sau o coalizare a stingii nu poate oferi majoritatea parlamentara, analistii considerind ca o „mare alianta" intre laburisti si conservatori este cea mai sigura varianta.

Dupa numararea a 98% dintre voturi, Partidul Crestin-Democrat este creditat cu obtinerea a 41 de locuri in parlament, cu 3 mai putin decit la precedentele alegeri. Partidul Laburist, condus de Wouter Bos, a obtinut doar 32 de locuri, surpriza fiind Partidul Socialist, de extrema stinga, cu 26 de deputati.

Cele 9 mandate obtinute de Partidul Libertatii, de extrema dreapta, vor putea sustine politica antiimigratie, desi liderul laburist, Wouter Bos, si liderul socialist, Jan Marijnissen, au fost avocatii drepturilor azilantilor, care au avut parte de un regim restrictiv sub fosta guvernare.

In premiera europeana, Partidul Animalelor, care se opune experimentelor si sacrificarii animalelor la scara industriala, a obtinut doua locuri de deputati.