In Romania se munceste mai mult cu trei ore pe saptamina fata de celelalte tari din zona euro, potrivit statisticilor oficiale.

In unele zone din Romania se inregistreaza medii saptaminale de lucru de 41 de ore, fata de 38 de ore, media UE, arata datele Eurostat. „Statistica darima un alt mit. Este clar ca in Romania se munceste mai mult decit media europeana, insa competitivitatea este slaba, adica se munceste prost", a declarat directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea.

Ierarhia regiunilor la nivel european, pe criteriul productivitatii muncii, arata ca cinci zone din Romania figureaza printre ultimele zece de pe lista. Regiunea nord-est, cu 1,9 euro pe ora, si regiunea sud-vest, cu 2,3 euro pe ora, sint cele mai neproductive. Chiar daca are o productivitate a muncii de numai 2,8 euro pe ora, regiunea nord-vest a inregistrat in ultimii ani un spor estimat intre 10 si 20%. In aceeasi perioada a crescut cu peste 20% eficienta muncii si in Bucuresti.

La munca multa, dar neproductiva, veniturile salariale nu pot fi decit mici. La nivel european, salariatii din high-tech din toate cele opt zone romanesti cistiga cel mai putin: 4.000 de euro anual. Acest nivel de salarizare se mai regaseste doar intr-o regiune bulgara si in doua regiuni poloneze.