Dorinel Mucea, acuzat alaturi de alte persoane de infractiuni care aduc atingere securitatii nationale, el fiind cel care a negociat contractul de privatizare al Petrom, a fost suspendat din functia de adjunct sef al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), el nemaiavand nici calitatile de membru in Consiliile de Administratie (CA) si de reprezentant al statului in Adunarile Actionarilor la companiile din portofoliul Ministerului Economiei si Comertului (MEC). Suspendarea din functia detinuta in OPSPI a fost realizata prin ordin al ministrului Economiei, Codrut Seres.
Monitorizati de SRI
Cele opt persoane acuzate de infractiuni ce aduc atingere securitatii nationale, printre care si Dorinel Mucea, negociatorul contractului de privatizare al Petrom, sunt cercetate in libertate. Procurorii au decis miercuri noaptea emiterea unor interdictii de parasire a Capitalei pentru Stamen Stancev, consultant international, Vadim Benyatov si Mustafa Oral.
Dosarul in care a fost pus sub acuzare Dorinel Mucea, adjunctul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, are la baza o sesizare a Serviciului Roman de Informatii. Dorinel Mucea este cercetat, alaturi de alti functionari publici din cadrul ministerului Economiei si cel al Comunicatiilor, pentru infractiuni ce aduc atingere sigurantei nationale. Potrivit Realitatea Tv, Serviciul Roman de Informatii a interceptat convorbirile telefonice dintre acestia si consultantii internationali implicati in procesele de privativare, rezultand ca faceau schimb de informatii secrete. Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca anchetatorii fac verificari privind privatizarea unor societati comerciale, respectiv de difuzare a unor informatii care nu erau destinate publicului. "Dosarul se refera la privatizarea unor anumite societati comerciale. Deocamdata suntem intr-o ancheta", a afirmat Kovesi, adaugand ca dosarul priveste divulgarea unor informatii care nu erau destinate publicului.
Perchezitiile
Pe parcursul zilei de miercuri, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata (DIICOT), au efectuat mai multe perchezitii in cadrul anchetei privind demnitari cu atributii in domeniul privatizarii. Miercuri seara, in jurul orei 20.00, anchetatorii au adus la Parchetul General mai multe cutii ridicate in urma perchezitiilor, precum si un calculator. Procurorii au dispus inceperea urmaririi penale fata de invinuitii Stamen Stancev - consultant international, Mihai Dorinel Mucea - adjunctul sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie din cadrul Ministerului Economiei si Comertului si Mihai Radu Donciu - consilier al Ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, cu responsabilitati pe linia privatizarii agentilor economici in subordinea ministrului. De asemenea, a fost pus sub acuzare si Mircea Calin Flore - reprezentant permanent in Romania al unei societati de consultanta bancara, Robert Marius Neagoe - directorul Directiei Juridice a Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, Oral Mustafa, Michal Susak - consultant international si Vadim Benyatov Don - consultant international, toti acuzati de infractiuni care aduc atingere securitatii nationale.
Procurorii au inceput urmarirea penala in acest caz dupa ce ziarul nostru a publicat miercuri contractul privatizarii Petrom pus la dispozitie de deputatul Aurelian Pavelescu. Cazul a fost dezbatut si in emisiunea lui Radu Moraru de la B1Tv timp de mai multe saptamani.
Geoana vrea stoparea privatizarilor
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a cerut ieri stoparea tuturor privatizarilor in domeniul energiei, pana la momentul in care va fi definitivata noua strategie nationala privind acest domeniu. El a apreciat ca discutiile de miercuri din CSAT privind situatia energetica nu au fost serioase, ci s-au rezumat la "un pretext". "Facem un apel politic formal catre presedintele Traian Basescu, CSAT, Guvern, serviciile de informatii: daca vrem transparenta in sistem, haideti sa desecretizam si sa cerem serviciilor de informatii sa ne spuna ce stiu despre toate contractele din 1997 pana astazi, de la domnul Tariceanu, ministrul Industriilor, de la domnul Berceanu, pana la Seres sau Dan Ioan Popescu", a aratat Geoana. Senatorul PD Marius Marinescu sustine infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta privind conditiile de legalitate a privatizarii Petrom. Democatul a aratat ieri ca a adunat deja 38 de semnaturi de la colegii senatori in sprijinul initiativei sale. Pentru a-si motiva ideea, Marinescu a subliniat ca legea de privatizare a societatii respective este dezavantajoasa pentru statul Roman, prevederile acesteia incalcand Constitutia, Codul fiscal, Codul civil, Legea concurentei 21/1996, precum si Legea petrolului 238/2004.
Pe de alta parte, senatorul PD a spus ca administratorul, Dorinel Mucea, care este si vicepresedintele Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii din Industrie, se afla in conflict de interese.
Marinescu a mai vorbit si despre situatia imputernicitilor statului Roman in societate: Dumitru Monel Paizan, fost director al PECO Vrancea, a fost condamnat la patru ani de inchisoare pentru abuz in serviciu, Nicolae Rotarescu, fost director la Baza de Aprovizionare Floresti, a fost implicat in ilegalitati prin firme private, iar Octavian Abrudan, fost director al SNP Bihor, a fost inculpat pentru prejudicierea statului cu 1,46 milioane de lei. Deputatii PD l-au invitat luni, la Parlament, pe ministrul Economiei, Codrut Seres pentru a da lamuriri cu privire la informatia vehiculata in presa potrivit careia democratul Ioan Oltean ar fi facut presiuni asupra MEC in favoarea unor grupuri de interese.