Alexander Litvinenko, fostul spion rus refugiat de cativa ani in Marea Britanie, a decedat pe patul spitalului, nu inainte insa de a acuza Kremlinul pentru otravirea sa. Acuzatiile si le-a exprimat intr-o scrisoare adresata presedintelui rus Vladimir

Alexander Litvinenko, fostul spion rus refugiat de cativa ani in Marea Britanie, a decedat pe patul spitalului, nu inainte insa de a acuza Kremlinul pentru otravirea sa. Acuzatiile si le-a exprimat intr-o scrisoare adresata presedintelui rus Vladimir Putin si citita in public
de prietenul cel mai bun.

""Nenorocitii m-au ucis, insa nu vor reusi sa ne omoare pe toti"", este declaratia facuta de Alexander Litvinenko cu doar cateva ore inainte de a muri, informeaza cotidianul The Times. Litvinenko, in varsta de 43 de ani, s-a stins joi noaptea, dupa ce starea sanatatii sale se deteriorase rapid intr-un timp scurt. ""As vrea sa supravietuiesc doar ca sa le arat caa€¦"", au fost printre ultimele cuvinte pe care fostul spion a reusit sa i le spuna bunului sau prieten, regizorul rus Andrei Nebraskov. Nebraskov a fost unul dintre putinii oameni care l-au vizitat zilnic pe Litvinenko de cand acesta a fost spitalizat, la 1 noiembrie.

MESAJ CATRE DUSMAN. Constient ca decesul e o chestiune de zile, Litvinenko a scris, pe patul de spital, doua scrisori, destinate unor persoane care i-au influentat decisiv viata: prietenul sau, Andrei Nebraskov, si dusmanul sau, presedintele rus Vadimir Putin.

""S-ar putea sa reusesti sa ma reduci la tacere, insa tacerea are un pret. Te-ai dovedit la fel de barbar si de crud pe cat pretind cei mai inversunati critici ai tai"", suna scrisoarea pentru Putin. ""Ai dovedit ca nu ai nici un respect pentru viata, libertate sau alte valori civile. Ai aratat ca nu esti demn de functia ta si de increderea unor barbati si femei civilizati. S-ar putea sa reusesti sa reduci la tacere un om. Dar in urechi iti va rasuna pana la moarte un cor de proteste din intreaga lume, domnule Putin. Dumnezeu sa te ierte pentru ce ai facut, nu numai mie, ci Rusiei si poporului ei"", se mai arata in text.

...SI CATRE PRIETEN. ""Toate aceste crime sunt dupa un model predefinit, cu o dinamica acceleratorie. Ei (rusii) elimina oamenii de pe o lista"", i-a tranmis Litvinenko lui Nebraskov. ""Statul a devenit un criminal. Promite-mi ca nu te vei mai intoarce niciodata in Rusia. Pentru ca, daca te intorci, tu vei fi urmatorul"", i-a mai spus Litvinenko prietenului sau. ""Oamenii care comanda astfel de atacuri sunt capabili de orice. Cei care asculta astfel de ordine comit o crima morala. Multi dintre ei au ajuns generali, oameni de afaceri instariti sau lideri politici"", a mai spus Litvinenko.

EXPERTI IN OTRAVURI. ""Vechile obiceiuri mor greu"", se afirma intr-un editorial scris ieri in The Times, in care se arata cu degetul catre serviciile de securitate rusesti. Chiar daca implicarea serviciilor speciale rusesti nu va fi dovedita niciodata, The Times aminteste ca serviciile de la Moscova au fost interesate dintotdeauna in dezvoltarea diferitelor tipuri de otrava.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.