Nea Traian (foto) este portar la sediul central al PNL. Este acelasi nea Traian care in august 2004 i-a scris premierului de atunci Adrian Nastase, ca o contra-replica la o scrisoarea pe care seful PSD i-o transmisese liderului PNL Thedor Stolojan. C
Nea Traian (foto) este portar la sediul central al PNL. Este acelasi nea Traian care in august 2004 i-a scris premierului de atunci Adrian Nastase, ca o contra-replica la o scrisoarea pe care seful PSD i-o transmisese liderului PNL Thedor Stolojan. Cu nea Traian ne-am intalnit intr-o zi agitata pentru conducerea PNL, care trebuia sa o scoata la capat cu gruparea Stolojan. Am fost curiosi sa vedem cum simte un om simplu framantarile de pe scena politica. Modest, dar cu o viziune detaliata asupra fenomenului politic, nea Traian nu a fost interesat sa apara in ziar, insa judecata sanatoasa si nealterata de jocurile politice, ne-au determinat sa-i prezentam, in interviul care urmeaza, opiniile.
Dumneavoastra ce sunteti aici?
Portar.
Sunteti portarul acela celebru care i-a scris lui Adrian Nastase?
Da. A fost demult. N-a avut de lucru domnu' Nastase si a scris o scrisoare... dar mare, multa domnului Stolojan, facandu-l in fel si chip. Eu i-am raspuns ca cum Dumnezeu sa mai ai timp sa scrii asa de mare scrisoare. Si el zice: "Dar cum portarul PNL face politica? Mai bine ar stinge lumina". Am vrut replica si nu mi s-a mai dat.
Ce replica i-ati fi dat?
Lumina intelepciunii nu se stinge niciodata. Pai daca imi zice ca trebuie sa sting lumina?! Aia e lumina intelepciunii divine, nu se stinge niciodata.
Am inteles ca Tariceanu cu Stolojan nu au cazut de acord...
In principiu, ei trebuie sa se inteleaga. E o situatie delicata. Se apropie sarbatorile, se apropie intrarea in UE, mai bine intram in UE asa, fara nici un raspuns. Raspundem dupa ce intram. Eu cred ca nici n-ar fi bine sa se dea un raspuns acum. Sa-l lase pana intram, dupa aceea avem tot timpul sa sondam, sa cercetam, sa vedem cum ne mai ajuta si ei (n.r.-gruparea Stolojan), cum ne consolidam. Va fi o pozitie unitara pana la urma.
Dar stiti ca sunt multi care-l vor pe Stolojan inapoi...
Dar sunt si multi care zic ca de ce n-a luptat ca sa fie presedinte al Romaniei.
Dar nu credeti in varianta cu boala?
Intrebati poporul. Pe de alta parte, Doamne fereste sa fi fost bolnav si sa nu-l crezi, dar si invers...
Nu credeti ca toata povestea asta face rau, scade partidul in sondaje?
Nu, dimpotriva, face bine. Eu stiu ca presa vrea lucruri concrete, dar in politica se discuta foarte mult, e foarte multa comunicare. Se discuta idei, teorii, se dezbate, cercetezi si pe o parte si pe alta. Si vine presa si vrea ceva concret, domne'. Copacul ala creste drept sau ramane stramb? Pot sa-i spun eu: stai, domne' ca inca n-am cercetat copacul! N-am ajuns inca la copac, mai am problema porumbului. Nu poti sa-i spui asa si atunci amani. Astea sunt probleme pe care le intalniti dumneavoastra cand puneti intrebarile. Depinde cum puneti intrebarile.
Da, dar nu toata lumea asculta intrebarile presei...
Nu, accepta, depinde cum o puneti. Cel care a pus intrebarea, depinde cum o pune. Daca pune intrebarea, tendentios si cu aroganta in modul de a te exprima, nu-ti raspunde. Trebuie sa fii un orator, astfel incat sa-l determini pe acela sa raspunda.
Dumneavoastra l-ati prins pe Theodor Stolojan? Va placea?
Mie imi place toata lumea. Eu am lucrat nas...
Cum adica?
Nas pe tren. Buna ziua, biletele la control. Ei, si eu am cunoscut mii de oameni, avand feluri si feluri de a se purta. Ca sa pot sa rezist, sa ma inteleg cu ei, trebuia sa cunosc bucuriile si necazurile fiecaruia. Ca am patit-o o data. A luat unul un cutit si m-a intrebat: cum vrei sa te gadil? De sus in jos sau de jos in sus? Ca sa nu ajung intr-o astfel de situatie trebuia sa ajung sa inteleg bucuriile si necazurile fiecaruia. Or ca sa ajung sa inteleg bucuriile si necazurile fiecarui om, dezinteresat, trebuia sa pun tot sufletul.
De cand timp sunteti aici?
Pai de cand s-au mutat in sediul asta. Cred ca in '97.
Credeti ca Tariceanu ii va primi inapoi pe Stolojan si ceilalti?
Pai daca ai fi presedintele unui partid, n-ai avea nevoie de membri? Cat mai multi sa ai. Si atunci de ce sa-i dai afara?
Dumneavoastra v-ati inscris in partid?
Io? Nu raspund la intrebarea asta.
La PSD cum vi se pare situatia?
La PSD sunt niste lupte dragalase. Pe cuvant. Ion Iliescu nu mai e, pe Geoana nu stim cati il plac, Gusa pleaca ca nu-l place nici p-ala, nici p-ala. Nu stiu ce se intampla acolo, ca Adrian Nastase, saracul, e la mijloc... Ce-a mai facut cu matusa Tamara? Nu-l mai ajuta acum? Ca daca il ajuta, poate il scapa de toate belelele. O luam pe matusa Tamara de gat si o aduceam aici.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.