Secretarul de stat pentru Culte Adrian Lemeni sustine ca afisarea simbolurilor religioase pe peretii publici ai unitatilor de invatamant nu constituie o incalcare a drepturilor si libertatilor altor persoane care sa impuna eliminarea lor, solutie
Secretarul de stat pentru Culte Adrian Lemeni sustine ca afisarea simbolurilor religioase pe peretii publici ai unitatilor de invatamant nu constituie o incalcare a drepturilor si libertatilor altor persoane care sa impuna eliminarea lor, solutie care nu a fost adoptata in nici unul dintre statele europene cu traditii similare celor romanesti.
Disputa privind prezenta simbolurilor religioase in scolile publice nu constituie o noutate pentru spatiul european. In Italia au fost date cateva decizii ale instantelor in aceasta privinta; asemenea si in Germania sau Elvetia, arata secretarul de stat pentru Culte Adrian Lemeni intr-un material publicat pe pagina electronica a Patriarhiei Romane. Solutiile ce s-au pronuntat nu au impus insa mutarea simbolurilor religioase din aceste spatii publice. Cea mai recenta solutie data intr-o situatie asemanatoare a fost pronuntata de Consiliul de Stat din Italia (Hotararea nr. 556 din 15 februarie 2006), in care s-a statutat ca prezenta crucifixelor in scolile publice nu constituie o discriminare fata de non-crestini, ci simbolizeaza in primul rand o traditie culturala si nationala", se arata in articolul citat. Jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului invocata in petitia profesorului Moise catre CNCD "nu are nici o legatura, decat eventual vag tangentiala, cu subiectul in discutie si realitatile romanesti", mai arata secretarul de stat citat.
Analizand petitia profesorului buzoian Moise, care sustine ca religia crestin ortodoxa inferiorizeaza femeia, Adrian Lemeni arata ca "nu se face nici o argumentatie in prezentul memoriu si nu rezulta ca s-ar intentiona investirea Consiliului si cu analizarea acestei problematici, constituind doar un argument pentru dezbaterea principala. In masura in care acele simboluri expliciteaza o pozitie de inferioritate a femeii si constituie astfel un indemn in acest sens, respectivele simboluri ar putea fi analizate din aceasta perspectiva. Nu avem insa cunostinta despre existenta unor astfel de simboluri".
BOR: Se urmareste discriminarea credinciosilor
Simbolurile religioase sunt expresia libertatii religioase si a identitatii culturale, se afirma in pozitia oficiala a Bisericii Ortodoxe Romane. "Patriarhia Romana ia act cu ingrijorare de recomandarea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii catre Ministerul Educatiei si Cercetarii de a reglementa "afisarea simbolurilor religioase doar in cursul orelor de religie sau in spatiile destinate exclusiv invatamantului religios", care aduce atingere libertatii religioase, garantata de Stat prin articolele 29-30 din Constitutia Romaniei.
"Prezenta simbolurilor religioase in salile de clasa nu este urmarea unei impuneri, ci rezultatul dorintei si consimtamantului parintilor, profesorilor si elevilor in conformitate cu valorile religioase si culturale pe care le impartasesc. De aceea, o decizie de excludere ar reprezenta o masura brutala si nejustificata de restrangere a libertatii religioase, contrara principiilor democratice europene. O astfel de decizie ar conduce la discriminarea credinciosilor din Romania", apreciaza BOR.
Se doreste eliminarea lui Dumnezeu din viata publica
"Lumea de azi e tot mai sensibila la problema libertatii. Societatea in care traim, datorita pluralismului care o caracterizeaza, incearca sa gaseasca anumite cai si solutii la aceasta chestiune. Una dintre ele o reprezinta recenta rezolutie abuziva si discriminatoare a CNCD-lui referitor la problema simbolurilor religioase" se arata intr-un comunicat al Arhiepiscopiei Romano Catolice de Bucuresti.
"Decizia CNCD-lui de violare a sensibilitatii si a libertatii religioase a poporului roman constituie in sine o DISCRIMINARE. Pentru Biserica catolica incercarea de eliminare a simbolurilor religioase nu poate fi expresia tolerantei care vrea sa protejeze demnitatea ateilor si a agnosticilor, ci este mai degraba expresie a constiintei care doreste sa-l stearga pe Dumnezeu din viata publica. Nu simbolurile religioase ameninta libertatea de constiinta si neutralitatea statului, ci, mai degraba, cinismul unei culturi secularizate care isi neaga propriile radacini, si care incearca sa construiasca o comunitate umana fara Dumnezeu si fara valorile morale ale Dumnezeului iubirii", se mai arata in comunicatul citat.
CNCD asaltat de romani suparati
Pagina electronica a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii si adresa contact@cncd.org.ro au fost asaltate ieri de mesajele celor nemultumiti de decizia de interzicere a simbolurilor religioase in scoli. Unul dintre protestatari a lasat urmatorul mesaj: "In spiritul societatii deschise pe care presupun ca doriti sa o promovati, de ce nu dati detalii cu componenta consiliului, cine face parte din colegiul director cu CV-urile detaliate ale fiecaruia? Primiti bani de la guvern, deci din impozitele cetatenilor romani". (G.D.)
Academician Dinu C. Giurescu
"Consiliul National pentru aplicarea si extinderea discriminarii"
"De regula, simbolurile religioase se numara printre cele definitorii pentru istoria si identitatea unei natiuni sau comunitati. Este firesc ca semiluna sa figureze pe stindardele unor state musulmane, fie ele si laice, cu sute de milioane de locuitori. Crucea este simbolul comunitatilor crestine - ortodocsi, catolici, greco-catolici, luterani, anglicani, calvini, presbiterieni, reformati sau baptisti. Romania este in proportie de peste 95% o tara crestina. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii vine cu o propunere care loveste si pune la index 95% dintre cetatenii romani ce apartin unei biserici crestine, in primul rand ortodocsi, catolici, greco catolici sau reformati...
Greu de crezut ca onor Parlamentul Romaniei sau Ministerul Educatiei se vor asocia unei propuneri atat de stranii. Revenim oare la situatia ante-1989 cand manifestarea credintei era limitata strict in interiorul unei biserici? Prin propunerea sa, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii pare ca isi schimba menirea in aceea de Consiliu National pentru aplicarea si extinderea discriminarii la nivelul unei tari intregi".
Prof.dr Pavel Chirila, Asociatia "Christiana"
Oamenii fara Dumnezeu nu vor iubirea
"Toata lumea stie ca bratul vertical al crucii simbolizeaza legatura omului cu Dumnezeu, iar bratul orizontal - iubirea dintre oameni. Religia crestina ne invata ca mantuirea se obtine prin cruce si ca diavolul se teme foarte tare de cruce. Oamenii religiosi iubesc simbolurile pentru ca preinchipuie sensuri din imparatia lui Dumnezeu. Oamenii fara Dumezeu, hulitorii, anticristii, au dureri si spaime cand vad crucea. Ar trebui insa sa nu le fie frica, pentru ca poporul roman, pe langa faptul ca are sfinti si martiri multi, are si un proverb care se adevereste intotdeauna: <<de ce ti-e frica nu scapi>>. Tortionarii nostri din inchisori si tradatorii de neam si Biserica sunt oameni care nu iubesc simbolurile, sunt de teapa celor care au cerut eliminarea simbolurilor din scoli. Frati crestini, nu va lasati inselati: eliminarea simbolurilor crestine din scoli nu a fost ceruta nici de evrei, nici de islamici si nici de reprezentantii altor religii; cei care au cerut eliminarea simbolurilor crestine din scoli sunt - foarte simplu - antihristii."
Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale (50.000 de membri)
"Icoanele romanilor nu pot fi rupte din sufletele lor"
foto: Mediafax Sustineti apelul Civic Media si al sindicatelor din media?
Sustinem acest apel. Am semnat, de altfel, pentru sustinerea lui, petitia pe care am primit-o de la dl. Victor Roncea. Consideram ca asa-numitul Consiliu National de Combatere a Discriminarii ar trebui, mult mai realist, sa se numeasca Consiliul National de Incurajare a Discriminarii, pentru ca, dand curs unei cereri aberante a unei persoane care are niste interese ascunse ori probleme cu capul, vrea sa impuna scoaterea icoanelor din scoli. Acest popor are, de mii de ani, traditia de a avea icoanele nu numai in biserici, ci si acasa, la locul de munca - oriunde oamenii isi duc existenta. Este o traditie, nu este numai un simplu element de religie. Or, a incalca acest drept elementar de exprimare inseamna o incalcare grava a drepturilor cetatenesti, asa incat acest CNCD a dat o decizie de incalcare grava a drepturilor omului. Este inadmisibil. Asa ceva nu poate fi tolerat, iar icoanele romanilor nu pot fi rupte din sufletele lor, de catre toti cei care viseaza ca in felul asta isi vor face mendrele in Romania. O majoritate nu poate fi calcata in picioare de tot felul de descreierati.
Ati comunicat profesorilor ca icoanele raman pe pereti?
Ei ne-au comunicat noua lucrul asta, pentru ca noi le reprezentam interesele pe care ei le exprima, iar profesorii doresc ca icoanele sa ramana acolo, in locurile de suflet pe care ei si elevii lor si le-au ales. Nu avem nimic impotriva ca, in situatia in care exista elevi sau profesori care au alte convingeri religioase - si daca le intra in obicei, in dorinta lor, sa-si puna insemnele religioase ale cultelor respective -, s-o faca. Eu nu cred ca, vreodata, un ortodox roman s-ar simti deranjat daca vede o cruce catolica - daca tot ne referim la crestini -, sau o icoana sau statueta a catolicilor, sau insemnele din Coran sau mai stiu eu ale carei religii. Este o aberatie - daca cineva sustine contrariul, minte. Noi am fost intotdeauna cat se poate de intelegatori cu orice credinta in Dumnezeu, pentru ca noi, ortodocsii, stim ca Dumnezeu e numai unul, indiferent de forma pe care religia unuia sau altuia o imbraca, si de numele pe care o religie sau alta il dau lui Dumnezeu. (Magda SEVERIN)
Marius Nistor, presedinte executiv al sindicatului "Spiru Haret" (70.000 de membri)
Nu vom tolera ca simbolurile religioase sa fie eliminate
Cristina NichituS - ZIUA Foto Ati primit apelul sindicatelor din presa "Nu scoateti icoanele din scoli". Ce ati raspuns?
Am primit apelul colegilor nostri din presa si raspunsul nostru nu poate fi decat unul singur: Nu suntem de acord cu initiativa declansata de acel coleg din Buzau, care solicita scoaterea icoanelor din scoli. Este un lucru anormal intr-o societate care trebuie sa devina cat mai normala posibil. Este suficient ca am trecut prin 45 de ani de comunism, 45 de ani in care acea dictatura a incercat sa ne transforme intr-o natiune de atei. Nu mai putem tolera ca simbolurile religioase sa fie eliminate din unitatile scolare. Trebuie tinut cont de urmatorul lucru: icoanele sunt realizate de catre copii. Este dorinta lor. Atat timp cat copiii nu se simt lezati de eliminarea icoanelor, si cat parintii sunt de acord cu mentinerea lor in unitatile scolare, nu vad de ce acest lucru ar trebui impiedicat. Respect credinta oricui, respect credinta musulmana, nu m-ar deranja sa vad un citat din Coran care sa apara intr-o unitate scolara, nu m-ar deranja sa vad un crucifix catolic, care sa apara intr-o unitate scolara, asa cum sunt de acord ca icoanele ortodoxe sa apara in unitatile scolare. Respect si ii inteleg pe cei care sunt liber cugetatori, dar asta nu inseamna ca o minoritate trebuie sa impuna unei majoritati ortodoxe. Asa ca eu consider ca nu este cazul ca, printr-o decizie arbitrara, sa atentam la libertatea religioasa, pentru ca asta se intampla, pana la urma. Nu vreau sa ne intoarcem la acele perioada de trista amintire.
Veti comunica profesorilor ca icoanele raman in scoli?
Profesorii sustin in totalitate acest lucru. Sunt multe sali de clasa care au o icoana postata in interior. Copiii se simt altfel. Traim o perioada in care copiii se duc la biserica. Nu mai suntem in situatia de a evita sa mergem la biserica pentru ca este cineva de la Securitate, de la Partid sau din alta parte care ne urmareste. (M. SEVERIN)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.