In iunie a€™91, Phoenix sunt primiti triumfal la Palatul Copiilor din Bucuresti. La primul concert din Romania post-decembrista, grupul cu aura de legenda au fost intampinati cu ovatii de cei 30.000 de spectatori prezenti la Festiv

In iunie a€™91, Phoenix sunt primiti triumfal la Palatul
Copiilor din Bucuresti.

La primul concert din Romania post-decembrista, grupul cu aura de legenda au fost intampinati cu ovatii de cei 30.000 de spectatori prezenti la Festivalul Rock a€™91, (1 si 2 iunie). De atunci si pana in prezent Phoenix concerteaza atat in Romania cat si in strainatate (Germania, Spania, Portugalia, SUA si Canada). Modificarile de componenta survenite in anii a€˜90 pot fi si un semn al continuei cautari, a continuei framantari artistice. Dupa albumul Symphoenix, inregistrat in formula: Covaci - Baniciu - Vaessen - Neumann - Lipan, formatia canta in 1993 cu Dragos Badoi, ex-Directia 5, in locul lui Baniciu. Dar in 1997 Mircea se alatura iarasi formatiei, la fel face si Ioji Kappl, pentru ca anul urmator sa intreprinda un mare turneu prin tara, punand in scena opera rock ""Cantafabule"", cu un impresionant arsenal de sunet, lumini, proiectii, balet, costumatii speciale.

COMBINATIE. In anul 1999, Phoenix a inregistrat un nou material muzical ""Ora - Hora"", un maxi CD, intr-o controversata formula de grup: Covaci - chitara solo si voce; Tavi Colen - solist vocal, chitara armonica; Alin Oprea - chitara, Moni Neumann - vioara; Lucian Cioarga - betarie, Volker Vaessen - chitara bas. Tot in aceasta formula, Phoenix a efectuat un turneu in Germania, unde se bucura de succes spre deosebire de Romania, unde nici fanii Phoenix si nici cei ai trupei Talisman nu s-au aratat deosebit de entuziasmati. In Germania, dar si in Romania, Phoenix ""trage"" primul album, cu piese noi, intitulat ""La umbra marelui urs"", care va aparea si in varianta englezeasca - ""In The Shadow Of The Bear"" in urmatoarea componenta: Nicu Covaci, Tavi Colen si Alin Oprea - voci (pentru varianta romaneasca), Malcolm J. Lewis (la varianta englezeasca) plus Nicu Covaci, Krauser, Daukelman - chitare; Vaessen - bas; Neuman - vioara; Lucian Cioarga, respectiv Joachim Dolker - la tobe.

Dupa aceasta etapa, cu cei doi Talismani si Lucian Cioarga de la Taxi (ce ar putea fi botezata Phoenix Experience) Nicu Covaci se ""imprieteneste"" iarasi cu Baniciu & Lipan pentru un concert ""cu usile inchise"". Astfel, in iarna anului 2001, la Opera Romana, are loc un concert extraordinar Phoenix intr-o formula (aproape) ideala: Covaci, Baniciu, Lipan, Neumann si basistul Eugen Tegu, in locul lui Kappl - bolnav. Anul 2002 il gaseste pe Nicu lucrand la amplul proiect Phoenix 40 de ani, care implica o serie intreaga de muzicieni, stabiliti peste hotare, care au evoluat de-a lungul timpului in Phoenix.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.