Moise n-a mai rabdat. Tata si profesor de filosofie, el vedea cum fetita sa, dimpreuna cu ceilalti copii de la o scoala din Buzau, sufera. Micutii erau agresati zilnic de icoanele de pe pereti. Termenul "agresat" ii apartine chiar lui Moise. Intrebat, la o emisiune televizata, daca fetita i s-a plans ca e agresata, Moise a replicat ca sunt o multime de copii batuti de parinti, dar care nu se plang. Ca atare, intuind suferintele copilului, Moise a facut reclamatie la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, cerand ca icoanele sa fie interzise in scolile din Romania. Cu Moise s-a solidarizat instantaneu micul, dar energicul grup, traditional de-acum, al celor carora Dumnezeu le cam pute. Ii stiti. Din Parcul Carol, cand faceau zid in jurul Mausoleului comunist, pentru ca nu cumva, in loc, sa se ridice Catedrala Neamului. Sau din ziare, cand scriau ca ar trebui demontate clopotele de la bisericile de cartier, pentru ca ii deranjeaza pe locatarii din jur.
CNCD s-a conformat si a plusat. A dat o recomandare cu "trebuie". O recomandare obligatorie. Simbolurile religioase sa fie scoase din scoli! Icoane, cruci, stele ale lui David, semiluni, afara! Pentru ca "afisarea simbolurilor religioase pe peretii unitatilor publice de invatamant constituie o discriminare impotriva persoanelor atee, agnostice, indiferente sau de alta confesiune". Citesti si te, pardon, crucesti! Pai agnosticii si ateii oricum nu sunt in chestie, de vreme ce nu cred in lumea cealalta. Pentru ei, icoanele sunt doar niste poze, iar restul, doar semne geometrice. De ce sa fie jigniti? Iar indiferentii sunt, cum le zice si CNCD, indiferenti. Raman cei de alte confesiuni. Si aici se vede cum Consiliul, in loc sa se recuze, s-a bagat aiurea in seama.
Pentru cine n-are copil la scoala, sa spunem ca icoanele nu sunt puse pe pereti de Ministerul Educatiei sau de primarie. Ele sunt aduse de copii sau de parinti, de bunavoie, in intelegere cu profesorii. Nu-i obliga nimeni. Dupa cum nu-i impiedica nimeni pe copiii de alte confesiuni sa-si aduca la scoala simbolurile care le sunt dragi. Nu am auzit de conflicte interconfesionale in scoli. Am auzit, in schimb, de batai, de droguri, de alcool si prostitutie. De frig in clase si de tavane care cad in capul elevilor, de conducte sparte si de wc-uri infundate. De astea se vaita parintii, copiii si profesorii. Nu de icoane. Nu-mi aduc aminte ca vreunul din cei ce se indigneaza acum de mila elevilor agresati de Maica Domnului sa fi protestat fata de mizeria tot mai agresiva a invatamantului romanesc. Nu e vorba si aici de drepturi ale omului incalcate? Dar copilului care acum se simte ocrotit de icoana de pe perete sau de cruciulita de la gat, nu i se incalca drepturile?
CNCD e pus pe fapte mari. Nu are de gand sa se opreasca aici. Presedintele Csaba Asztalos a emis ieri, invitat la o televiziune, o amenintare: in spatiile publice nu trebuie sa fie decat simboluri universal acceptate! Academicianul Balaceanu-Stolnici are dreptate sa se teama. Dupa o astfel de gandire sunt in pericol chiar si picturile de pe biserici sau troitele. Agnosticul agresat duminica de clopote va descoperi ca, de pe geamul din casa, da cu ochii taman peste crucea de la biserica de vizavi. Cu constiinta agresata va cere demontarea ei de pe acoperis, pentru ca e in spatiu public. Vi se pare ca exagerez? In alte tari, unde alde Asztalos si Moise lucreaza ceva mai de demult, Craciunul e pe cale sa dispara, inlocuit cu "Sarbatorile de sezon". Ca sa nu moara de necaz agnosticii si ateii si indiferentii ca n-au si ei o sarbatoare a lor.