Ministerul Agriculturii mai are multe teme de rezolvat pina la finalul anului, indeosebi pentru pregatirea aderarii.

Pentru ca anul viitor fermierii romani sa beneficieze de subventii ar trebui ca in urmatoarea luna sa fie pusa la punc
Ministerul Agriculturii mai are multe teme de rezolvat pina la finalul anului, indeosebi pentru pregatirea aderarii.

Pentru ca anul viitor fermierii romani sa beneficieze de subventii ar trebui ca in urmatoarea luna sa fie pusa la punct Agentia de Plati si Interventii in Agricultura. Din pacate, desi trebuia sa mearga perfect incepind cu luna octombrie, pina in acest moment institutia nu functioneaza foarte bine. Aceasta mai ales pentru ca nu au fost terminate angajarile pentru ocuparea celor 5.000 de posturi. Gestionarea subventiilor nationale merge greu, iar anul viitor angajatii agentiei vor trebui sa se ocupe in plus si de cele europene, adica fonduri de doua ori mai mari. Pentru ca UE sa accepte ca agentia sa distribuie fondurile europene ar trebui ca aceasta sa fie acreditata inainte de momentul aderarii.

Registrul Fermelor, inca nefinalizat

Tot pina la finalul acestui an ar trebui sa fie finalizat Registrul Fermelor. Toata suprafata agricola a Romaniei, impartita pe parcele, trebuie cuprinsa in acest document si pina acum nu au fost nici macar inregistrate toate exploatatiile agricole. Fara registru nu se vor cunoaste suprafetele de pamint pentru care sint acordate subventii si destinatarii banilor.

Fara PNDR nu vin banii

O problema foarte mare este cea a elaborarii Planului National de Dezvoltare Rurala. Desi trebuia deja finalizat si aprobat de Comisia Europeana, specialistii Ministerului Agriculturii nu au reusit sa termine redactarea lui. Acest plan este foarte important, pentru ca in lipsa lui nu vor putea fi finantate cu fonduri de la UE proiectele in domeniul dezvoltarii rurale.

Proiectele lui Flutur Ministrul Gheorghe Flutur a reusit sa-si promoveze citeva proiecte in cei doi ani petrecuti la Ministerul Agriculturii. Programul Fermierul, prin care s-a dorit obtinerea unei mai bune absorbtii a fondurilor SAPARD, a venit in sprijinul micilor fermieri care nu dispuneau de cofinantarea necesara. Si ideea SAPARD-ului romanesc a apartinut tot lui Flutur, iar programul va finanta din fonduri nationale proiectele eligibile potrivit standardelor europene, dar care nu au mai putut beneficia de fonduri SAPARD pentru ca s-au terminat banii. Renta viagera, program destinat proprietarilor de teren cu virste de peste 62 de ani care nu mai pot lucra pamintul, a fost initiata de Flutur la mijlocul anului trecut. Chiar daca pina acum nu a avut mare succes, programul avea drept scop comasarea paminturilor. Facilitatile acordate locuitorilor din zona de munte au fost promovate printr-un an normativ. Legea muntelui prevede prime pentru fermierii din zonele cu handicap, unde productiile sint in mod normal mai mici.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.