Slabirea sau disparitia vederii poate fi compensata de un sistem de orientare situat la nivel cerebral

Cand liliecii ies la vanatoare, ""animalele-tinta"" emit sunete asemanatoare celor captate de un sonar, cu o frecventa si o viteza atat de mari, incat pradatorii pot ""auzi"" chiar si zborul tantarilor. Ulterior, ei se indreapta spre insectele respective precum o racheta ghidata prin laser. Delfinii apeleaza la aceeasi metoda pentru a-si gasi mancarea.

Procedeul, numit ecolocatie, foloseste sunetele pentru indentificarea obiectelor dupa ecoul produs de acestea. Ben Underwood, un tanar de 14 ani, din orasul Sacramento, California, este unul dintre primii oameni care folosesc ecolocatia pentru orientarea in spatiu. Desi complet orb, creierul sau s-a adaptat astfel incat ii permite sa ""vada"" perfect mediul inconjurator, putand identifica precis obiectele si persoanele din apropierea sa. Cercetatorii au descoperit ca, in cazul orbilor, la nivel cerebral, aria vizuala a cortexului devine inutilizabila. Cand ei apeleaza la un alt simt, precum pipaitul sau auzul, pentru a inlocui perceptiile vizuale, cortexul vizual devine activ, chiar daca la nivelul sau nu ajung imagini prin intermediul nervului optic. Interpretand undele sonore emise de obiectele din apropiere, o persoana antrenata in utilizarea ecolocatiei poate identifica pozitia si uneori chiar dimensiunile unor lucruri si poate folosi informatiile obtinute in ocolirea unor obstacole si deplasarea dintr-un loc in altul.

Citeste si:

DILEMA. Cercetatorii se intreaba, daca liliecii pot distinge o prada atat de mica precum un tantar, iar delfinii pot localiza prada aflata la sute de metri distanta, care vor fi performantele fiintelor umane lipsite de vedere?

NEWS