Compania Gazprom se confrunta cu problema tipica oricarui monopol, aceea de a gasi calea de echilibru intre mentinerea controlului total asupra resurselor si folosirea acestora in mod eficient.

In vreme ce Europa este impartita intre cei care cred ca Kremlinul foloseste exporturile de gaz drept arma politica si cei care sint de parere ca Rusia este o sursa de energie suficient de sigura, economistii avertizeaza ca Rusia va avea in curind probleme cu asigurarea propriilor rezerve de gaz.

Intr-un material publicat de „International Herald Tribune", directorul Institutului Oxford pentru Cercetari Energetice, Jonathan Stern, explica: „Problema nu este reputatia Rusiei ca un furnizor de energie pentru Europa. Problema este ca Rusia poate vinde cantitati limitate de gaz Europei. Nu cred ca Europa intelege asta, dar ne apropiem de limitele exporturilor rusesti. Rusia are nevoie de gaz pentru nevoile domestice".

Vladimir Milov, presedintele Institutului pentru Politici Energetice din Moscova, estimeaza ca, pina in 2010, clientii rusi si europeni ai Gazprom se vor confrunta cu un deficit anual energetic de 100 de miliarde de metri cubi de gaz anual. In prezent, Rusia produce anual aproximativ 547 de miliarde de metri cubi de gaz, dintre care 300 de miliarde sint vindute, la pret subventionat, consumatorilor interni. Cum nevoile energetice ale rusilor vor creste in urmatorii ani, cantitatea de gaz disponibila pentru exporturi catre UE va scadea automat.

Analistii intervievati de IHT considera ca principalul motiv pentru care Rusia, ce detine 40% dintre rezervele de gaz ale lumii, ar putea ajunge sa aiba nevoie de importuri de gaz este strategia companiei Gazprom. Dupa cum explica Robert Larsson, de la Swedish Research Defense Agency, monopolul rus nu dezvolta suficient cimpurile de gaz pe care le controleaza, alegind in schimb sa achizitioneze resurse. Recent, presedintele Gazprom, Aleksei Miller, a incheiat un contract de cumparare de gaz natural de la Turkmenistan, desi ar fi putut dedica fondurile investite in acest sens pentru dezvoltarea cimpurilor Shtokman de la Marea Barents, la care Gazprom detine drepturile exclusive de extragere.