Cu un singur vot impotriva, raportul privind Romania intocmit de europarlamentarul francez Pierre Moscovici a fost adoptat de Comisia pentru Afaceri Externe (AFET) a Legislativului UE.

Europarlamentarii au ""negociat"" si amendamentele depuse la document, doar o mica parte dintre acestea ramanand in picioare. Printre cele care nu au reusit sa treaca de votul din comisie se afla si amendamentul propus de olandezii Elly de Groen-Kouwenhoven si Erik Meijer, privind integritatea politicienilor romani care vor fi alesi in Parlamentul European. Cei doi faceau apel la partide si la societatea civila sa evite trimiterea in PE a unor candidati care sa fi fost agenti sau informatori ai fostei Securitati sau care sa fi fost implicati in acte de coruptie. Un alt amendament care nu a avut castig de cauza a fost cel al baroanei Emma Nicholson, prin care se facea apel la statele membre ale UE sa isi deschida pietele interne de munca pentru romani. La sesiunea plenara din 29 noiembrie a PE, eurodeputatii vor avea de votat un raport ce, in linii mari, saluta ""progresele remarcabile"" facute de Romania.

MINORITATI. Punctele sensibile identificate de Moscovici si de colegii din AFET tin in primul rand de situatia minoritatii maghiare si a celei rome. PE doreste sa vada Legea minoritatilor nationale adoptata ""cat mai curand posibil"", potrivit textului. In ceea ce priveste minoritatea maghiara, autoritatile romane sunt ""invitate"" sa asigure fonduri adecvate pentru imbunatatirea standardelor de educatie. Referitor la minoritatea roma, li se cere sa consolideze reformele in domeniul protectiei impotriva violentei institutionale, imbunatatirea conditiilor de viata si locuinte, accesul la sistemele de sanatate si piata muncii, prin asigurarea unor fonduri adecvate.