Comitetul pentru Afaceri Externe al Parlamentului UE (AFET) a dezbatut ieri, la Bruxelles, cele 36 de amendamente depuse de europarlamentari la Raportul Moscovici privind aderarea Romaniei la blocul comunitar, votul din comisie asupra documentelor fi
Comitetul pentru Afaceri Externe al Parlamentului UE (AFET) a dezbatut ieri, la Bruxelles, cele 36 de amendamente depuse de europarlamentari la Raportul Moscovici privind aderarea Romaniei la blocul comunitar, votul din comisie asupra documentelor fiind programat pentru astazi. In mare, amendamentele eurodeputatilor se refera la probleme care au mai fost discutate de parlamentarii europeni, de la deschiderea pietei muncii din statele UE pentru romanii care vor sa lucreze in strainatate, pana la restituirea proprietatilor. Exista insa si un amendament care solicita ca pe lista candidatilor romani pentru Legislativul comunitar sa nu fie inclusi fosti colaboratori sau informatori ai Securitatii sau persoane care au fost implicate in acte de coruptie si de violare a drepturilor omului.
Dezbaterile de ieri intervin la doar o saptamana de la discutiile privind acelasi document, la Strasbourg, in marja ultimei sesiuni plenare a Parlamentului European, transmite Rompres. Conform procedurilor, in aceasta perioada au avut loc negocieri intre autorii rapoartelor si coordonatorii grupurilor politice din comitet, in privinta amendamentelor celor 36 de amendamente depuse in cazul Romaniei. Amendamentele si raportul Moscovici urmeaza sa fie votate in plenul Parlamentului UE in cadrul sesiunii din 29 si 30 noiembrie, la Bruxelles. Raportul lui Pierre Moscovici este foarte favorabil Romaniei, in vreme ce documentul similar elaborat de Geoffrey Van Orden pentru Bulgaria critica eforturile insuficiente ale Sofiei in domeniile considerate extrem de sensibile de catre Bruxelles. Cele 36 de amendamente au fost fie extrem de critice, fie in termeni laudativi la adresa Romaniei. Cele mai critice amendamente au apartinut eurodeputatilor unguri Kinga Gal si Istvan Szent-Ivanyi, care au solicitat Romaniei sa tina cont de cererile privind autonomia din randul minoritatii maghiare, au invocat necesitatea implementarii legislatiei privind restituirea proprietatilor si imbunatatirea conditiilor pentru invatamantul in limba materna. Totodata, europarlamentarii unguri cer aplicarea legilor privind protectia mediului, in special in cazul proiectului de la Rosia Montana. Un alt amendament, formulat de eurodeputatii Elly de Groen-Kouwenhoven si Erik Meijer, insista ca printre candidatii romani pentru Legislativul comunitar sa nu fie inclusi fosti colaboratori sau informatori ai Securitatii, precum si persoane care au fost implicate in acte de coruptie si de violare a drepturilor omului.
Raport in replica la strategia extinderii UE
Rompres aminteste ca in cadrul dezbaterilor de ieri figura si prezentarea unui raport elaborat de seful Comitetului de Afaceri Externe, Elmar Brok, ca replica la strategia privind extinderea UE, alcatuita de Comisia Europeana. Din cate se pare, Elmar Brok, cunoscut pentru scepticismul sau in ceea ce priveste capacitatea Romaniei si Bulgariei de a face fata obligatiilor de state UE, si-a alcatuit raportul in termeni foarte duri la adresa aderarii celor doua tari, invocand pregatirea lor insuficienta.
Amendamentele favorabile Romaniei au fost depuse de raportorul PPE-DE Francisco Millan Mon, care a avertizat asupra riscului ca restrictiile de pe piata muncii sa creeze o diviziune intre cetatenii UE. In plus, acesta a cerut revizuirea paragrafului in care se face referire la crima organizata, pentru a se mentiona astfel ca prevederea respectiva este asociata Bulgariei, nu Romaniei. Un amendament pozitiv a venit si din partea baronesei Emma Nicholson (ALDE), prin care sunt incurajate statele membre sa-si deschida piata muncii pentru cetatenii romani dupa 1 ianuarie 2007.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.