Doi elevi romani au ocupat podiumul la olimpiada de astronomie din India.

CInd era mica, se temea de extraterestri, apoi a fost fascinata de cartile stiintifico-fantastice. Mos Craciun i-a adus o carte de astronomie. Asa a ajuns Miruna Oprescu sa se intrebe ce se ascunde dincolo de stele. Vazind ca nu-i de joaca, tatal sau i-a comandat mai tirziu, din Franta, un telescop.

Acum, Miruna este eleva in clasa a VIII-a la Liceul Teoretic „Ovidius" Constanta. Pasiunea pentru astronomie nu s-a stins, astfel ca recent

s-a intors de la Olimpiada Internationala de Astronomie din India cu o medalie de argint. In intrecere s-au inscris 88 de participanti din 44 de tari. Eleva a fost pregatita de profesorul de fizica Cristinel Maga.

Din tara noastra au participat la olimpiada internationala cinci elevi. Un alt baiat s-a intors in tara cu premiul III. Ocupantii primelor doua locuri au participarea asigurata pentru olimpiada de anul viitor, care se va tine in Crimeea.

Examenul de anul acesta a constat in trei probe: una teoretica - in care concurentii au avut de rezolvat cinci probleme, una observationala - cu ajutorul celui mai mare radiotelescop din lume, si una practica - in care elevii au avut de interpretat grafice. Rezultatul obtinut de Miruna Oprescu este cu atit mai meritoriu cu cit disciplina astronomie a fost demult scoasa din programa scolara. Romania si Bulgaria au fost singurele tari participante unde astronomia nu se preda la scoala.

La liceul constantean la care Miruna invata in prezent functioneaza un cerc de astronomie. Profesorul indrumator ne-a marturisit ca singura pregatire a ei s-a derulat pe perioada a doua-trei saptamini, impreuna cu lotul olimpic.

Curtea regala de pe cer

Desi atrasa de stiintele exacte, Miruna este in continuare o visatoare: „Multi vad doar stelele de pe cer. Fiecare punct are insemnatatea sa. Cel mai mult imi place constelatia Orion, intrucit are cele mai multe stele luminoase, dar si gauri negre. Exista o adevarata legenda privind Calea Regelui, care este formata din mai multe constelatii. Pe cer este o intreaga curte regala", ne destainuie Miruna.