O aeronava MiG 21 LanceR, simpla comanda, apartinand Bazei 71 Aeriana din Campia Turzii, s-a prabusit, ieri, pe raza localitatii Beliu, judetul Arad, fara a exploda. Aeronava, care decolase la ora 12.03 de la Campia Turzii, executa un zbor de ince
O aeronava MiG 21 LanceR, simpla comanda, apartinand Bazei 71 Aeriana din Campia Turzii, s-a prabusit, ieri, pe raza localitatii Beliu, judetul Arad, fara a exploda. Aeronava, care decolase la ora 12.03 de la Campia Turzii, executa un zbor de incercare.
La ora 12.38 s-a intrerupt legatura cu pilotul. Pana la inchiderea editiei, echipele de salvare nu reusisera sa localizeze unde se afla capitanul comandor Dan Ghica si nici daca pilotul a reusit sa se catapulteze sau a ramas in interiorul epavei aeronavei. Avionul s-a prabusit pe proprietatea Ocolului Silvic Beliu, in zona formandu-se un crater de sapte metri.
Locotenent comandor Marian Dobre, purtatorul de cuvant al Bazei 71 Aeriene, a declarat ca aeronava executa un zbor de verificare in urma unor lucrari pe care aparatul le suferise.
Accidentul aviatic de ieri este al zecelea incident de aceasta natura in care au fost implicate aparatele MIG 21-LanceR.
Pe aerodromul din Campia Turzii exista doua escadrile de avioane MIG 21 LanceR si o escadrila de elicoptere IAR 330. Principala misiune pe care o indeplinesc aeronavele LanceR de la Campia Turzii este cea de politie aeriana sub comanda NATO. Pe acest aerodrom, o celula de aeronave MIG-21 se afla in permanenta alarma de lupta.
Aeronavele LanceR urmeaza sa fie retrase treptat de la zbor, incepand cu anul 2007, deoarece aparatele isi epuizeaza resursa de zbor. In cateva luni, Romania trebuie sa se decida asupra modului cum va fi achizitionat noul avion de lupta multirol care va intra in dotarea armatei. Sorin Frunzaverde, ministrul Apararii, a anuntat ca armata va beneficia de un avion nou, dar nu a precizat daca cele 48 de aparate de care aviatia are nevoie vor fi achizitionate in urma unei licitatii sau prin negoiere directa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.