Guvernul Marii Britanii pune la bataie milioane de lire sterline ca sa stimuleze predarea cursurilor de matematica si fizica in universitati.

Mai bine de 10% dintre orele cu profil real au fost scoase din programul institutiilor superioare de inva-tamint, ceea ce a condus la o adevarata criza in materie de lucrari si cercetari stiintifice, arata cotidianul britanic „The Observer".

„Foarte curind toate regiunile tarii vor fi incapabile sa ofere obiecte de studiu stiintific", se arata in studiul realizat de University College Union.

Reducerea numarului de cursuri de specialitate atrage dupa sine si faptul ca tot mai putin absolventi se specializeaza intr-unul dintre domeniile stiintei, ceea ce-i nemultumeste si pe reprezentantii industriilor, care duc lipsa de angajati scoliti. Pentru a incuraja tinerii sa inceapa o cariera stiintifica, premierul Tony Blair a pro-pus luna trecuta ca oamenii de stiinta faimosi sa fie celebrati in acelasi mod in care se sarbatoresc actorii sau sportivii importanti. Totusi, banii alocati de institutiile statului mediilor academice au o consecinta imediata, si anume cresterea taxelor pentru studenti.

Potrivit studiului citat, cei din familiile sarace sau cei din grupuri de minoritati etnice vor fi cei mai afectati de noile conditii. (D.L.)