Poate tocmai de aceea desi a fost nominalizat de cinci ori la Oscarul pentru cel mai bun regizor, ultima oara pentru "Gosford Park" (2001). Altman a primit, in 2006, doar un Oscar onorific pentru intreaga cariera.
Cu acel prilej, regizorul a de
Poate tocmai de aceea desi a fost nominalizat de cinci ori la Oscarul pentru cel mai bun regizor, ultima oara pentru "Gosford Park" (2001). Altman a primit, in 2006, doar un Oscar onorific pentru intreaga cariera.
Cu acel prilej, regizorul a dezvaluit ca a suferit un transplant de inima in urma cu zece ani. "Am primit inima unei femei tinere, care avea spre 40 de ani. Daca e sa facem calculele, s-ar putea sa-mi dati premiul cam repede, pentru ca mi-au mai ramas vreo 40 de ani in fata", a glumit atunci cineastul.
Nascut in Kansas City in 1925, absolvent al academiei militare din Lexington, Altman a terminat cel de-al doilea razboi mondial in calitate de copilot de bombardier, relateaza Mediafax. Regizor, scenarist si producator prolific, a regizat in cei 55 de ani de cariera 86 de filme sau telefilme. Primul mare succes pentru Altman a fost "M.A.S.H", castigator al Palme d'Or la Cannes in 1970.
Filmul, cu Donald Sutherland si Elliot Gould, avea o actiune plasata in timpul razboiului din Coreea, dar de fapt era o critica deloc subtila la adresa implicarii americane in Vietnam. Dupa ce a devenit celebru cu "M.A.S.H", cineastul a lucrat fara intrerupere, nu intotdeauna cu aceleasi rezultate.
In calitate de producator, Altman a realizat in 1993 "Povesti intretaiate"/"Short Cuts", care a obtinut Leul de Aur la Venetia, urmat de productia "Kansas City". Dupa un sir de esecuri comerciale intre 1998 si 2000, Altman si-a exersat cinismul pe conflictul intre clase din societatea engleza a anilor '30 in filmul "Gosford Park" din 2001. Acesta s-a constituit in cel mai mare succes de box office al regizorului dupa "M.A.S.H". Filmul i-a adus lui Altman un Glob de Aur si a primit sapte nominalizari la Oscar, dar nu a obtinut decat statueta pentru cel mai bun scenariu.
Cunoscut pentru fapul ca era foarte direct, el a declarat in 2000 ca alegerea lui George W. Bush ca presedinte al SUA reprezinta "un teribil pas inapoi pentru societatea americana". Altman a avut cinci copii din trei mariaje. Ieri, casa sa de productie a dezvaluit faptul ca legendarul regizor suferea de cancer de aproximativ un an si jumatate.
"Incantator, magician, un vrajitor"
"A fost un domn in adevaratul sens al cuvantului, un prieten si o inima mare", a declarat Meryl Streep, care a lucrat cu Altman la ultimul proiect cinematografic al acestuia, "A Prairie Home Companion". Actorul Elliot Gould, care a jucat in "M.A.S.H.", spune: "A fost ultimul mare regizor american". Richard Gere il descrie pe regizor ca fiind "fara precedent". "Nu a mai existat asa ceva. Sunt mandru ca am lucrat cu el. A fost incantator, magician, un vrajitor", a mai spus Gere.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.