Toamna e inca blanda, dar iarna se apropie implacabila si in case e oricum nevoie de ceva caldura, asa incat descoperim iarasi cu totii, in prim-planul actualitatii romanesti, energia.
Si nu doar in legatura cu caldura. Ea, energia, face si des
Toamna e inca blanda, dar iarna se apropie implacabila si in case e oricum nevoie de ceva caldura, asa incat descoperim iarasi cu totii, in prim-planul actualitatii romanesti, energia.
Si nu doar in legatura cu caldura. Ea, energia, face si desface: ii imbogateste pe unii (putini) si-i saraceste pe altii (multi), apropie si indeparteaza oameni si "grupuri de interese", politicieni si partide, influenteaza raporturile regionale si internationale ale tarii. Nimic nu se intampla fara ca ea, energia, sa fie implicata.
Scena publica romaneasca e zguduita de polemicile din jurul PNL. Pe urmele lui Traian Basescu, seful statului, Theodor Stolojan, liderul "platformei" care contesta actuala conducere liberala, il acuza pe primul-ministru Calin Popescu Tariceanu ca ar face jocul unui "grup de interese" dominat de Dinu Patriciu, unul dintre cei mai bogati si mai influenti industriasi din domeniul energiei. Stolojan insusi s-a pronuntat pentru sprijinirea rafinariei RAFO din Onesti, devalizata de alt "grup de interese", legat de PSD. Drept urmare, Stolojan e si el acuzat de implicare in jocuri cu energia. Ca si alti lideri dintr-o parte si din cealalta, precum simpaticul Gheorghe Stefan-"Pinalti", al carui fiu ar participa la intermedierea achizitiilor de - normal! - energie.
Campania impotriva coruptiei traverseaza o perioada mai putin spectaculoasa, DNA-ul actioneaza mai discret. Totusi, impotriva sefului din perioada 2000-2004 peste energia de stat, Dan Ioan Popescu, s-a pornit o actiune penala. Iar dosarul lui Patriciu avanseaza si el catre judecarea pe fond. Ministrul actual al Industriilor, Codrut Seres, acuzat ca ar fi semnat un contract dezavantajos pentru livrarea de gaze rusesti catre Romania via Ucraina, da in vileag operatiunea de filaj la care e supus. De vina ar fi grupuri cu interese in energie, chiar daca urmaritorii se dovedesc ziaristi, categoria "paparazzi".
Intre timp, cu bani castigati din energie, Patriciu a cumparat doua ziare, "Adevarul" si "Averea", si le-a reorganizat cu personal preluat mai ales de la "Libertatea" si "Evenimentul zilei" ale trustului Ringier, despre care descoperim ca s-ar afla in raporturi de complicitate cu persoane si grupuri ocupate cand cu energia, cand cu alte afaceri manoase, cu legaturi pana catre presedintele Basescu.
Dinspre PSD vin explicatii cat mai linistitoare posibil despre privatizarea Petrom, marea realizare a guvernarii precedente, de pe urma careia OMV-ul austriac si-ar recupera investitia in doar... doi ani! Ceea ce nu inseamna ca toata lumea e linistita: se anunta ca va creste ametitor pretul gazelor. Bomba sociala? Presedintele si premierul se sesizeaza. Cel dintai lanseaza tema pe un ton amenintator: poate ca ar trebui reanalizate contractul de privatizare a Petrom si cele ale furnizorilor de gaze si de energie electrica. Situatia e indeajuns de periculoasa pentru a-l determina pe presedintele grupului OMV sa vina la Bucuresti pentru discutii. Se propune formula unui fond de coeziune sociala care sa suporte o parte din scumpirile energiei.
Presedintele Basescu participa, la Bucuresti, la un forum consacrat - evident! - energiei. Vorbeste despre eforturile Romaniei de a-si diminua dependenta in materie si cere ca securitatea transportului de energie sa fie garantata de NATO sau in alta formula. Razand, il inteapa de la microfon pe Patriciu. Care nu poate raspunde, fiindca s-a retras intr-un salon in care discuta cu liderul PSD, Mircea Geoana. "Despre energie", spun amandoi atunci cand, la iesire, ii asalteaza reporterii.
Presedintele Clubului Roman de Presa, Cristian Tudor Popescu, anunta ca se retrage din cauza interventiei masive a banilor in mass media. Banii aceia facuti - se stie - (si) din energie...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.