Se incheie un alt ciclu liberal: ca si in cazul PNLAT, NPL, PNL-Cimpeanu, PNL-Cerveni, din PNL nu sint excluse persoane, ci un virtual intreg partid. Nou-nascutul (un fat-frumos sau doar un avorton) e mosit de Theodor Stolojan si se va numi probabil Partidul Liberal Democrat (PLD).

Liberalii nu se joaca atunci cind vine sorocul macelului fratricid. Cele doua tabere sint gata de razboi, dupa ce au mimat ca fumeaza o pipa a pacii fara tutun. Sa trecem direct la ,,cestiune’’. Grupului Stolojan ii lipseste acut un cui al lui Pepelea in PNL, unde sa-si agate platforma. Dupa ruperea aripilor lui Flutur, Stolojan va trebui sa gaseasca urgent in PNL citeva capete de pod. Platforma Stolojan-Stoica a pornit cu handicapul de a nu lansa un document programatic, ci doar o filipica modesta ca substanta, argumentatie si limbaj la adresa lui Tariceanu, la ripa in care a fost impins PNL, la politica si petrol etc. Rostul acestei platforme cu care un partid serios nu se poate prezenta in alegeri n-a fost, in mod premeditat, acela al unei alternative convingatoare la linia politica a PNL, ci o goarna sunind adunarea in oastea lui Stolojan. Exceptindu-i pe Stolojan, Stoica sau pe Flutur, platformistii se afiseaza cu coechipieri cam ponositi si prea gongorici in declaratii.

Lovitura data in Parlament a fost in schimb cu atit mai senzationala cu cit ii deschide lui Stolojan calea spre negocierea unor voturi, inclusiv unele care s-ar solda cu caderea Guvernului. Un recent sondaj de opinie realizat de Biroul de Cercetari Sociale (BCS) si focalizat asupra demersului politic al lui Stolojan nu e de natura sa-i incurajeze pe initiatorii platformei. Procente covirsitoare din masa subiectilor vad in Stolojan acelasi vechi aplicant al ideilor lui Basescu. 58% dintre cei intervievati au aflat de platforma, dar „nu stiu exact ce vrea Stolojan", iar restul de 42% habar nu au despre ce e vorba. 60% dintre potentialii electori au mari suspiciuni privind onestitatea miscarii lui Stolojan. PLD ar lua mai multe voturi de la PD decit de la PNL. O alianta a PD cu PLD ar aduna consistent mai putine voturi decit una cu PNL. Carisma lui Stolojan e impresionant de bine conservata, dar ramine de vazut daca nu va fi cumva stirbita de unele acuzatii, partial credibile, care au si inceput sa circule prin presa.

Vor fi invocate, cu siguranta, filiatia iliesciana a lui Stolojan, colaborarea armonioasa cu PSD, dosarele sale clasate la un pocnet din degete, alte neclaritati din trecut. Stolojan va trebui sa exploateze cu abilitate Congresul Extraordinar al PNL din ianuarie. Doar acolo va putea eventual specula revolta unor filiale si a unor personalitati liberale, basculind astfel situatia in favoarea sa. Daca o asemenea masa critica in PNL nu se va crea in urmatoarele trei-patru luni, avantajele de acum ale grupului Stolojan se vor risipi repede din cauza crizei de timp.

Cealalta tabara are un dispozitiv aparent mai viguros. Tariceanu pare sa fi iesit din gaoacea nesuferitei sale retorici boieresti. A stat de vorba cu toate filialele si a respectat doleantele unor sefi locali mai agitati (s-a intilnit cu Stolojan, va convoca un congres extraordinar). Daca apropierea PLD de PD si de Basescu va bate la ochi, e posibil ca multi liberali captivati acum de Stolojan sa revina la matca penelista. PD sta in expectativa, dar s-ar putea ca la un moment dat sa devina pragmatic si, in locul unui proiect intirziat si prea vulnerabil, sa opteze pentru o Alianta D.A. cu care ar stringe, alaturi de PNL, circa 45% dintre sufragii.

Oricum, din toate combinatiile postelectorale ale PD, nu-mi pot imagina vreuna care sa ocoleasca PNL. Dupa cum nu prea vad in ce partid european ar putea intra PLD. Potrivit aceluiasi sondaj al BCS, daca ar candida singur in alegeri, PNL s-ar situa in jurul a 17%. Daca ar avea curajul si demnitatea de a renunta la Patriciu, liberalii ar primi un bonus ce se va regasi cert si in sondaje.

Stolojan are de partea sa atuul unei popularitati impecabil pastrate si al unui magnetism special ce ar putea atrage multi sustinatori. Daca scaunul lui Tariceanu nu se va clatina la anuntatul congres, liderul PNL va fi reconfirmat de baza partidului si va cistiga libertatea mai multor optiuni. Situatia de pe teren ramine inca volatila. Ea indica in acest moment (nu-mi dau seama pentru cit timp!) un usor avantaj pentru Tariceanu si ai sai.