Prooccidentalii libanezi acuza Siria de uciderea ministrului crestin-maronit Pierre Gemayel. Prosirienii sustin ca asasinatul este in defavoarea intereselor lor.

Asasinarea, marti dupa-amiaza, a ministrului libanez al Industriei, Pierre Gemayel, reprezentant al unei importante familii crestin-maronite antisiriene, aduce din nou Libanul in pragul haosului. Gemayel, in virsta de 34 de ani, a fost ucis in cartierul crestin Jdeideh al Beirutului, pe care il reprezenta in parlament: in jurul orei 16.00, o masina a intrat in cea in care se afla Gemayel si trei barbati din autoturism au inceput sa traga cu mitralierele cu amortizoare in ministru. Soferul lui Gemayel, care nu a fost ranit in atac, l-a dus pe acesta la spital, unde medicii au constatat decesul politicianului. Gemayel este a cincea personalitate libaneza antisiriana ucisa de la asasinarea fostului premier Rafiq Hariri, dar e prima victima impuscata, nu aruncata in aer.

Criza in guvern

Atentatul intervine intr-un moment delicat al politicii libaneze. Saptamina trecuta, sase ministri prosirieni, aliati cu Hezbollahul, isi prezentasera demisia din guvern, ca urmare a esecului incercarii de a obtine o reprezentare mai mare in guvern pentru siiti. Hezbollahul amenintase ca va organiza proteste de strada incepind de astazi, in acelasi scop. In conditiile doliului national pentru uciderea lui Gemayel, demonstratiile au fost aminate. Demisia celor sase siiti din guvern, o demisie anterioara a unui ministru si uciderea lui Gemayel aduc guvernul de la Beirut in imposibilitatea de a conduce tara: pentru ca acesta sa poata promova acte normative, este nevoie de prezenta a mai mult de doua treimi din cei 24 de ministri. Premierul prooccidental Fouad Siniora a dat insa asigurari ca guvernul sau se va mentine pe pozitie: „Nu vom lasa criminalii sa controleze soarta Libanului si viitorul copiilor sai", a declarat el.

„Siria e de vina"

Saad Hariri, fiul fostului premier Rafiq Hariri, asasinat anul trecut, a acuzat imediat Siria de uciderea ministrului Gemayel: „Credem ca este mina Siriei in toata afacerea asta". Aliatii prooccidentali din guvern, asa-numita „Coalitie 14 martie", ce cuprinde musulmani sunniti, crestini si druzi, s-au raliat la acuzele aduse Damascului. Presedintele american George W. Bush a sugerat ca asasinatul ar face parte dintr-un plan pus la cale de Siria, Iran si aliatii lor libanezi de a „creste instabilitatea si violenta" din Liban. Bush a sugerat si posibilitatea unei anchete internationale in acest caz.

„Deservicii pentru Damasc"

Siria si aliatii sai din Liban, care au condamnat uciderea, sustin ca aceasta aduce, in acest moment, doar deservicii Damascului. Incercarea siitilor aliati Siriei, condusi de Hezbollah, de a obtine o reprezentare mai importanta in guvern, inclusiv prin demonstratii de strada, va fi acum aminata. Consiliul de Securitate al ONU tocmai a aprobat crearea tribunalului international pentru judecarea celor care l-au ucis pe fostul premier Rafiq Hariri, printre care se pare ca se numara si reprezentanti ai puterii de la Damasc. Acest tribunal trebuie sa fie aprobat si de guvernul de la Beirut, dar Siria nu ar avea motive sa atraga din nou oprobriul international prin uciderea unui ministru care nu reprezenta o amenintare directa la influenta siriana din regiune. Damascul incearca chiar sa reia unele legaturi cu Washingtonul prin acordarea unui sprijin in stabilizarea Irakului: cu doua zile in urma, Siria si Irakul si-au reluat legaturile diplomatice.

Familia falangista

Pierre Gemayel facea parte dintr-o proeminenta familie politica libaneza crestin-maronita: bunicul sau a infiintat Partidul Falangist, cel care detinea cele mai numeroase militii in timpul Razboiului Civil. Tatal si unchiul sau au fost presedinti ai Libanului, iar unchiul a fost si el asasinat, in 1982. Partidul Falangist este in prezent foarte mic, dar Gemayel reprezenta un simbol al minoritatii crestin-maronite.