Intr-o manevra care aminteste de revolta din Ferentari, bulgarii din Varna au patruns marti in cladirea companiei de electricitate E.ON.

Cei 150-200 de demonstranti au cerut explicatii conducerii companiei pentru intensitatea foarte scazuta la care este transmis curentul electric (intre 134-171 de volti, nivel insuficient pentru folosirea aparatelor casnice), precum si pentru facturile extrem de piperate emise pentru lunile septembrie si octombrie.

Bulgarii din Varna protesteaza deja de citeva saptamini fata de practicile companiei germane, fiind sustinuti si de autoritatile locale. Dupa cum informeaza Novinite, presedintele consiliului municipal din Varna a declarat ca, daca E.ON nu inceteaza sa ii trateze pe abonatii bulgari ca pe „cetateni ai lumii a treia", autoritatile vor reevalua contractul de privatizare incheiat cu firma germana.

Bulgarii, intre E.ON si UE

Tensiunile legate de E.ON vin pe fondul unei ingrijorari mai mari legate de suficienta energetica a Bulgariei. Daca pina anul acesta, tara era considerata principalul furnizor de electricitate pentru sud-estul Europei, iarna aceasta bulgarii ar putea sa nu aiba suficient curent electric nici pentru ei. Principalul motiv este inchiderea a inca doua unitati de la centrala nucleara de la Kozlodui, pentru a satisface normele europene de securitate nucleara.

Intr-un interviu acordat „Financial Times", ministrul bulgar pentru Economie si Energie, Roumen Ovcharov, a declarat ca, anul acesta, Bulgaria va fi nevoita sa reduca exporturile de electricitate pentru a putea satisface nevoile domestice in sezonul rece. Ovcharov a explicat: „Pe de o parte, cererea domestica de electricitate creste rapid, pe de alta parte, productia noastra scade radical din cauza angajamentelor pe care ni le-am asumat fata de UE".

„Financial Times" comenteaza ca bulgarii sint adinc nemultumiti de efectele conditiilor impuse de Comisia Europeana. Dupa cum arata incidentul din Varna, ei devin din ce in ce mai nemultumiti si de modul in care companiile energetice europene activeaza pe teritoriul bulgar.

„Salvarea" Gazprom

Centrala nucleara pe care bulgarii o vor construi la Belene pentru a compensa inchiderea partiala a celei de la Kozlodui va fi coordonata de un consortiu international condus de Atomstroyexport, companie ruseasca la care Gazprom detine 45% dintre active. Parteneriatul este departe de a fi in linie cu efortul europenilor de a deveni tot mai independenti de Rusia in domeniul energetic.