"Miticii", "marinarii" si "gazarii" sint singurii care ies din pluton cind e vorba de sustinut bugetul tarii.

Desi dupa articolul de ieri au aparut voci care au sustinut contrariul, situatia incasarilor bugetare pe judete nu se schimba nici atunci cind cifrele sint raportate la numarul locuitorilor. Tot Capitala, Constanta si Prahova ies din "gramada" de judete cu o contributie care depaseste 7.000 RON pe cap de locuitor in ultimele zece luni. Datele nu contin sumele virate de marii contribuabili, din oricare judet ar face ei parte.

Performerii din sud-est

Cu 7.697 RON, bucuresteanul contribuie cel mai mult la bugetul general consolidat, care cuprinde taxele la bugetul de stat si contributiile din salarii la pensii, somaj si sanatate. Acest indicator este folosit pentru ca este mai relevant in calculul pe capitatie decit bugetul de stat, care masoara mai bine performanta economica. Aceasta suma este rezultatul contributiei totale a Capitalei, de 14,8 miliarde RON la bugetul general al Romaniei, din datele ANAF, impartita la numarul de locuitori, de 192,6 milioane, potrivit ultimului recensamint al populatiei. La fel s-a procedat in cazul tuturor judetelor. Foarte aproape de bucuresteni vin constantenii, care platesc cite 7.577 RON. Totalul contributiei judetului Constanta se ridica insa la doar 3,8 miliarde RON. Surprinzator sau nu, pe al treilea loc vine tot un judet bine exploatat turistic, Prahova. Contributia totala la buget a fost de trei miliarde RON, ceea ce inseamna ca fiecarui prahovean i-au revenit de plata in ultimele zece luni 7.213 RON.

"Clasa" de mijloc

La mare distanta in urma celor mentionati vin timisenii, care au contribuit la buget cu 5.627 RON de fiecare locuitor al judetului, cu circa 28% mai putin decit un prahovean. Cel mai aproape de Timis se plaseaza fostul "sector agricol" Ilfov, cu o contributie pe cap de locuitor de 5.077 RON. Clujeanul a dat bugetului ceva mai putin de atit, adica 4.446 RON. In ciuda problemelor prin care a trecut economia judetului Brasov in ultimii ani, locuitorii au performat anul acesta, virind in conditiile date cite 2.669 RON si reusind sa intre in "clasa" de mijloc din listele Fiscului.

Curiozitati

In majoritatea cazurilor, cifra pe cap de locuitor o insoteste pe cea totala pe judet in ceea ce priveste pozitia in "clasament". Apar insa si cazuri precum diferentele dintre Iasi si Covasna. In timp ce Iasiul ocupa pozitia a 12-a in top, Covasna se zbate pe 39. Totusi, fiecare covasnean a depus la stat cite 1.535 RON, in timp ce ieseanul a adus numai 1.464 RON. Discrepanta e data de faptul ca Iasi este unul dintre judetele cu cea mai mare populatie, iar Covasna, judetul cu cel mai mic numar de locuitori din Romania.

Dezastrul

Teleorman este pe ultimul loc si la contributia totala judeteana, cu numai 283 de milioane RON, cit si la cea pe capitatie, de 650 RON. Mai clar, contributia unui teleormanean la buget in zece luni nici nu acopera o pensie medie pe tara (318 RON in decembrie) timp de doua luni. In situatii similare se afla judetele Calarasi, Ialomita, Mehedinti, Caras-Severin, Vaslui si Botosani, acesta din urma avind o contributie de 762 RON pe cap de locuitor.

Alesii locali: Asa a vrut Ceausescu

* Presedintele CJ Teleorman, Liviu Dragnea (PSD): "Nu este o surpriza ca sintem ultimii. Sintem un judet preponderent agrar. Asa a vrut Ceausescu, primul care ne-a terminat. Acum e rindul ministrului «zburator» s-o faca".

* Marius Iriza, PRM Caras-Severin: "Sintem un judet sarac in majoritate industrial. Daca tinem cont de ce s-a intimplat cu CS Resita UCM si cu Uzina de Armament si cu majoritatea minelor din judet, e normal sa fim in coada Romaniei".

* Daniel Buda, deputat PD Cluj: "Cred ca locul nostru in top este unul normal. Tinind cont ca nu avem industrie petroliera si nici port la Marea Neagra".

* Petru Andea, deputat PSD Timis: „Consider ca e un rezultat normal. Sumele acestea sint chiar masura activitatii economice din judet. Nu cred ca stam rau in raport cu alte judete".(Lucian Gheorghiu)

Rating pentru Oradea

Municipiul Oradea ar putea primi in perioada mai-iunie 2007 un rating din partea agentiei de evaluare financiara internationala Fitch Ratings, a declarat primarul orasului, Petru Filip.

"Este normal ca, o data cu intrarea in UE, fiecare municipalitate sa-si verifice credibilitatea financiara. Din 2007 vor veni fonduri structurale de la UE, iar pentru accesarea acestora va fi nevoie de cofinantare, care va putea fi obtinuta de la institutii nationale sau internationale", a afirmat Filip.

Municipalitatea oradeana a colaborat pina in prezent cu o singura institutie internationala, respectiv Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).