20th Century Fox a trecut de luni in banca acuzatilor. Cei care i-au dat in judecata sint doi tarani din Glod, reprezentati de un avocat care a obtinut deja miliarde de dolari din despagubiri.

Nicolae Tudorache si Spiridon Ciorebea, doi localnici din Glod, au cerut ca filmul „Borat" sa nu mai ruleze pina cind scenele cu ei nu sint excluse. In plus, cei doi cer despagubiri de 30 de milioane de dolari, dintre care cinci vor fi directionate catre scoala din Glod, iar restul ar reprezenta compensatii pentru sateni. Plingerea impotriva studiourilor a fost depusa luni la US District Court din New York.

Proteza erotica

Acuzatii sint divizia News Corp. a 20th Century Fox Film Corp., studioul ce a produs filmul, dar si alte companii de productie si distributie ca One America Prods., Everyman Pictures si Gold/Miller Prods. Avocatul Edward D. Fagan, cel care ii reprezinta pe cei doi sateni, a afirmat ca „filmul nu a folosit un sat fictiv, nici actori. A folosit un sat real, localnici reali si a afectat vieti reale".

Potrivit actelor inaintate in instanta, Tudorache si Ciorebea „sint diferiti de restul persoanelor portretizate in film. Nu vorbesc engleza. Nu o pot intelege". In plus, plingerea arata ca Tudorache, care isi pierduse mina dreapta intr-un accident, a aparut in film purtind o proteza ce era, de fapt, o jucarie erotica. El a declarat pentru publicatia britanica „Daily Mail" ca s-a lasat filmat de dragul banilor, asteptindu-se sa obtina peste 15 lei, suma cu care s-a ales pina la urma.

Un star avocat

Edward D. Fagan, partener la firma newyorkeza „Fagan and D’Avino", este un avocat celebru datorita sumelor obtinute pentru daune morale. In anii ‘90, Fagan a dat in judecata banci elvetiene care refuzau sa inapoieze sume de bani care apartinusera victimelor Holocaustului. Bancile respective au solutionat problema in afara tribunalului, platind peste un miliard de dolari. Pentru ca a reprezentat in instanta 82.000 de victime ale Holocaustului si de rude ale acestora, sumele obtinute prin intermediul lui Fagan totalizeaza 7,7 miliarde de dolari. In SUA, avocatul are o reputatie pentru faptul ca profita de dezastre: a avut un proces cu guvernul sud-african, reprezentind victimele apartheidului, dar a pledat si pentru victimele accidentului de cale ferata din Kaprun, Austria.