Concilierea Stolojan-Tariceanu a esuat ieri la prima intilnire. „A fost o discutie cam sterila", a afirmat Tariceanu, „dezamagit de aplecarea acestor domni catre politica marunta". Stolojan il acuza, in schimb, de afirmatii „agresive".

„Ati notat declaratia domnului Tariceanu, o declaratie dupa parerea mea agresiva, care nu a respectat nici spiritul discutiilor, nici concluziile noastre", a fost si parerea lui Theodor Stolojan la finalul intilnirii. Cele doua atitudini antagonice reflecta atmosfera tensionata de la Casa Dante, acolo unde fostul lider al PNL Stolojan, insotit de ministrul Flutur, de cei cinci semnatari ai platformei si de sase presedinti de filiale, s-a intilnit cu actualul presedinte al PNL, Calin Popescu Tariceanu. Acesta din urma a fost si el acompaniat de presedinti de filiale si doar de Teodor Melescanu din partea conducerii partidului.

Stolojan: „Raspunde tu, Valeriu!"

Potrivit participantilor, Theodor Stolojan a fost acuzat ca are de gind sa distruga PNL prin fuzionarea cu PD si ca urmeaza planurile lui Traian Basescu. Potrivit unor surse liberale, seful filialei Neamt, Gheorghe Stefan, s-a jurat pe familie ca intentia platformei nu este de fuziune. „Atunci ce inseamna unificarea dreptei? De ce nu e suficienta Alianta?", a intrebat Tariceanu mai mult retoric. „Raspunde tu, Valeriu!", ar fi spus Theodor Stolojan adresindu-se lui Valeriu Stoica. Acesta a explicat ca federatia prevazuta in platforma presupune prelungirea Aliantei cu PD, dar de pe pozitii de egalitate, fara mentinerea competitiei din actualul protocol, care impune realizarea de sondaje pentru intocmirea listelor comune. „Atunci voi contestati conducerea partidului, ce vreti, sa ma dau la o parte?", ar fi schimbat seria de reprosuri Tariceanu. „Nu, domnule, va contest performantele", s-a eschivat Stolojan, moment in care au pornit ostilitatile dintre deputatul PNL Relu Fenechiu si Valeriu Stoica. „Ce performante a avut Valeriu Stoica cind a adus partidul la 5-6%?", a ripostat Fenechiu. „Era alt context", ar fi pus capul in pamint Stoica.

Conditiile platformistilor

Theodor Stolojan a mentionat ca a pus trei conditii pentru a se restabili dialogul intern, toate acestea fiind refuzate de Tariceanu. La cererea de anulare a deciziilor de excludere pentru persoanele care au avut o opinie contrara celei exprimate de conducerea partidului, Tariceanu a raspuns ca acestea pot reveni cu respectarea statutului. „Daca as da curs solicitarilor, atunci PNL nu va avea nici o sansa sa se transforme intr-un partid mai puternic", a spus Tariceanu, completind ca de propuneri de ridicare a partidului este satul. Reprezentantii platformei au mai cerut revenirea asupra deciziei de incompatibilitate dintre calitatea de sustinator al platformei si cea de membru PNL si posibilitatea de a dezbate in interiorul partidului platforma. „Am precizat foarte clar ca nu sintem interesati de vreo functie de conducere, drept dovada ca Gheorghe Flutur, Ionut Popescu, Mircea Cinteza si altii si-au dat demisia din Comitetul executiv", a afirmat Stolojan.

Flutur, aparat cu bugetul

Tariceanu a cerut votarea bugetului de stat ca dovada a asumarii responsabilitatii pentru Romania. Valeriu Stoica a replicat spunind ca sustinatorii parlamentari ai platformei au pus in discutie votul impotriva bugetului ca replica la eventualitatea demiterii ministrului Gheorghe Flutur. Pe de alta parte, Cristian Boureanu ar fi cerut schimbarea unor ministri, la care Dan Motreanu i-a replicat ca acest lucru va putea fi facut abia dupa congres. Boureanu, alaturi de Raluca Turcan, a cerut excluderea din PNL si a lui Bogdan Olteanu, Ludovic Orban si Crin Antonescu pentru ca au atacat PD-ul si pe presedintele Basescu fara mandat din partea PNL.

Ultimatum pentru Flutur Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca asteapta pina astazi demisia lui Gheorghe Flutur din functia de ministru al Agriculturii, in caz contrar revocindu-l din functie. Comitetul executiv al PNL a mai decis ieri sa propuna Delegatiei Permanente convocarea unui congres extraordinar. Tariceanu nu a lamurit insa daca ii permite sau nu lui Stolojan sa candideze, intrucit a precizat ca acesta se poate intoarce in PNL, insa, in acelasi timp, orice semnatar al platformei este considerat in afara partidului. (A.M.)