Funeraliile Zoiei Ceausescu au adunat ieri la Biserica Elefteria Veche sute de persoane. N-a plans si nu s-a jeluit nimeni. In doar cateva clipe, focul de la Crematoriul Vitan a transformat in cenusa trupul neinsufletit. Viata ca un spectacol.
Funeraliile Zoiei Ceausescu au adunat ieri la Biserica Elefteria Veche sute de persoane. N-a plans si nu s-a jeluit nimeni. In doar cateva clipe, focul de la Crematoriul Vitan a transformat in cenusa trupul neinsufletit. Viata ca un spectacol. Sau, mai bine zis, viata intrece orice spectacol. Miercuri. Ora 12:30. Biserica Sfanta Elefteria Veche. Pentru Zoia Ceausescu, decedata marti din cauza unui cancer necrutator, avea sa fie ultimul drum. In biserica, doar familia, persoanele apropiate si cativa cunoscuti. Lumanari aprinse si peste 50 de coroane aduse de cei care au cunoscut-o si au iubit-o. In rest, garzile precaute si vigilente au avut grija sa nu se strecoare neaveniti in biserica. Afara, o multime de curiosi. Se facuse deja ora 13:30, cand sute de persoane se adunasera in jurul bisericii. Si asteptau. Comentariile si barfele s-au incins repede. ""E pacat ca are atatea coroane, iar pe ea o duce s-o arda. Mai bine nu mai risipeau banii pe ele si ni-i dadeau noua, ca si asa o ducem greu."" O particica dintr-o discutie surprinsa intre doua batrane. Ca doar nu moartea Zoiei Ceausescu le interesa pe ele! VIPU-RI. O inmormantare discreta. Fara multe lacrimi, fara bocete, fara jale. Un destin inteles si acceptat. Alaturi de Mircea Oprean, sotul Zoiei Ceausescu, si membrii familiei, la slujba de pomenire au fost prezente persoane publice din vechiul si actualul regim: Ion Dinca, Tudor Postelnicu, Ana Muresan, Stefan Andrei, Paul Niculescu Mizil, Peter Imre, Lucian Bolcas, Paula Iacob, Madalin Voicu, Gino Iorgulescu si George Copos. In biserica, sicriul a fost tinut deschis numai in timpul slujbei. Familia a ales sa-l inchida dupa ce a fost scos din locasul de cult. Decizie care a nemultumit multimea. ""Mai bine il lasa deschis. O vedeam si noi cum arata si cu ce era imbracata. Ca doar de-asta am venit."" La Crematoriul Vitan Barzesti, incinerarea a pus punct funeraliilor. O viata de om, cu bune si cu rele, cu dureri, bucurii si neimpliniri, s-a transformat in cenusa. Un fum gros si negru s-a ridicat catre cer.
A fost candva Zoia Ceausescua€¦ LACRIMI. Valentin, fratele Zoiei, ultimul descendent al sotilor Nicolae si Elena Ceausescu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.