In urma publicarii articolelor referitoare la Ioan Niculae, am primit la redactie un drept la replica, nesemnat, din partea Biroului de presa al SC INTERAGRO SA. Un drept la replica in care nu s-a raspuns la nici macar una dintre acuzatiile aduse de
In urma publicarii articolelor referitoare la Ioan Niculae, am primit la redactie un drept la replica, nesemnat, din partea Biroului de presa al SC INTERAGRO SA. Un drept la replica in care nu s-a raspuns la nici macar una dintre acuzatiile aduse de noi in cele trei articole incriminate. In schimb, ni s-au cerut probe, ce nu pot fi solicitate decat de instantele de judecata, mai putin sursa acestora. Departe de a ne fi speriat de aceasta tentativa de intimidare, il informam pe presedintele INTERAGRO ca serialul pregatit sa dezvaluie afacerile murdare pe care le-a reusit nu se apropie de sfarsit. Dimpotriva, tot mai multe persoane prejudiciate de Niculae ne pun la dispozitie documente si informatii veridice, ce vor face subiectul unor episoade viitoare.
Dar ce este cel mai interesant, Biroul de presa al INTERAGRO recunoaste, fara doar si poate, ca diverse personaje de pe esicherul politic l-au ajutat pe Niculae sa-si construiasca imperiul financiar ilicit despre care ZIUA a scris si va mai scrie: "articolele care poarta semnatura Divizia Antifrauda fac referire si la diverse personaje de pe esicherul politic, care l-ar fi ajutat pe Ioan Niculae sa-si construiasca "imperiul financiar" (asa cum s-a afirmat chiar in paginile ziarului). Nimic mai adevarat..."
Replica
Prezentam in continuare cele mai importante pasaje din dreptul la replica primit.
Catre redactia ziarului ZIUA
In atentia domnului Sorin Rosca Stanescu
In numerele din 15, 16 si 17 noiembrie 2006 ale publicatiei pe care o conduceti au aparut, sub semnatura ziaristilor din cadrul Departamentului Antifrauda, articolele asa-zise jurnalistice: "Imperiul Termitelor", "Diviziile secrete ale lui Niculae" si "Axa Raului: Niculae - SRI", articole care contin referiri la Grupul SC INTERAGRO SA si a presedintelui acestuia, Ioan Niculae. In opinia noastra, modul in care au fost redactate materialele in speta au incercat sa denigreze societatile noastre, precum si pe presedintele acestora si, totodata, sa influenteze Justitia romana, prin metode jurnalistice indoielnice, sa inceapa urmarirea penala impotriva Grupului Interagro si a lui Ioan Niculae, fara temei legal.
Sa luam, de pilda, afirmatia din care reiese ca Ioan Niculae "(...) n-a fost deranjat pana acum cu vreo intrebare incomoda de catre organele de urmarire penala. Rand pe rand, ZIUA va readuce in atentia opiniei publice faptele de care acesta se face vinovat, impreuna cu toti ceilalti, in speranta ca autoritatile vor sfarsi prin a-si face treaba pentru care sunt platite din bani publici". Tinand cont de aceste afirmatii, suntem de parere ca asa-zisele materiale jurnalistice au ca scop imixtiunea in actul de justitie si au fost redactate, probabil, in forma impusa de catre persoanele care au comandat aparitia acestor articole.
De asemenea, "L-am ales pe afaceristul Ioan Niculae pentru ca personifica un fenomen grav de crima organizata. La nivel inalt. Provenit din randul ofiterilor de Securitate, acest om de afaceri si-a folosit toate conexiunile pentru a crea, prin frauda, un adevarat imperiul financiar, in dauna statului. Pentru a-si asigura imunitatea in fata legii, Niculae a mituit si a rasplatit politicieni, ofiteri de rang inalt din Politie si SRI. Activitatea intreprinsa de acest magnat reprezinta insasi definitia crimei organizate, care a ajuns pana la institutia prezidentiala". Este o alta modalitate de exprimare care abunda in afirmatii tendentioase, neconforme cu realitatea, si care incearca sa-l puna intr-o lumina proasta atat pe Ioan Niculae, cat si "imperiul financiar" la care se face referire. Cat priveste sumele pe care Ioan Niculae le-ar fi acrodat cu titlu de spaga functionarilor si cadrelor SRI, am fi interesati sa vedem si noi probele pe care dvs. le detineti in acest sens. In caz contrar ne vedem obligati sa lasam justitia sa isi spuna cuvantul, rezervandu-ne dreptul de a va actiona in judecata.
In acelasi context, articolele care poarta semnatura Divizia Antifrauda fac referire si la diverse personaje de pe esicherul politic, care l-ar fi ajutat pe Ioan Niculae sa-si construiasca "imperiul financiar" (asa cum s-a afirmat chiar in paginile ziarului). Nimic mai adevarat, mai ales ca reprezentantii Interagro au depus toata documentatia necesara pentru privatizarea SNTR, precum si a celorlalte societati.
Pentru o informare cat mai corecta a cititorilor prestigioasei dumneavoastra gazete, suntem nevoiti a va ruga sa publicati un drept la replica pe aceeasi pagina in care au aparut articolele respective si cu trimitere din pagina unu, asa cum au avut parte si materialele redactate de catre ziaristii din cadrul Departamentului Antifrauda. Biroul de presa
Imperiul asigurarilor
Dupa ce a pus mana pe SC Asigurarea Romaneasca-ASIROM SA, prin preluarea unei parti din fostul ADAS, Ioan Niculae incearca eliminarea celorlalti actionari. Initial, firma a fost decapitalizata intentionat, ca investitorii sa se retraga de buna voie. Gasca magnatului a incercat chiar delistarea de la bursa a societatii de asigurari, pentru a putea cumpara actiunile altora la jumatate de pret. In cadrul acelorasi operatiuni ilicite, Ioan Niculae a furat statul roman cu 110 miliarde de lei vechi, prin sustragerea de la plata impozitelor datorate. Aceasta performanta a fost realizata prin trecerea unor cheltuieli ilegale in categoria celor deductibile.
In Afacerea ASIROM, pe care o vom prezenta in doua episoade succesive, se va vedea ca, printre altele, acuzatiile ce pot fi retinute in sarcina lui Niculae sunt de evaziune fiscala, spalare de bani, abuz in serviciu, fals si uz de fals. Una dintre actionarele ASIROM, si anume Broadhurst Investments Ltd., a chemat recent in judecata unii fosti si actuali membri ai Consiliului de administratie al ASIROM, reclamand un prejudiciu care le-ar fi fost creat de peste 1,7 milioane de euro. Este vorba despre Ioan Niculae, Corneliu Tanase, Adriana Guta, Angela Toncescu si Nicolae Iliuta. In principal este vorba despre o suma care ar fi fost achitata in plus de ASIROM pentru preluarea Casei de pensii CONCORDIA ROMANA. Acesti bani au ajuns in buzunarele lui Alexandru Bittner, Adrian Ionel Petrache, Stan Georgescu, Victor Cocos si Ion Petre.
Filiera petrolului
In jurul Rafinariei ASTRA ROMANA SA Ploiesti, controlata de acelasi Ioan Niculae, s-a creat o adevarata retea mafiota protejata de inalti ofiteri SRI. Dupa ce au fost retinuti in vederea cercetarilor penale, inculpatii au inceput sa se toarne unii pe altii. Ca sa nu iasa la lumina prea multe adevaruri incomode si numele unor persoane sus-puse, Justitia i-a pus in libertate pe toti retinutii. La ora actuala, solutionarea "Dosarului Petrolul" treneaza si nimeni nu se mai afla in spatele gratiilor, cu atat mai putin Niculae, care nici macar n-a fost inculpat alaturi de ceilalti 23. Singurul care si-a pierdut capul, adica functia, a fost secretarul de stat la Ministerul Justitiei, Doru Trifoi. Asociat initial cu fratii Crestin, prin intermediul firmelor INTERAGRO si ASIROM, Ioan Niculae a ajuns in scurt timp sa controleze ASTRA ROMANA, care in ultima vreme se afla intr-un regres perpetuu.
Escrocherie cu ingrasaminte
Pe baza unor angajamente desarte, pe care n-a avut niciodata intentia de a le respecta, Ioan Niculae a acaparat trei dintre cele mai importante combinate de ingrasaminte chimice din Romania. Dupa aceea, fara a investi ceva in mediu ori in retehnologizare, le-a exploatat cat a putut, contribuind din plin la falimentarea acestora. De prisos sa mai spunem ca, fata de aceasta concentrare economica realizata de fostul ofiter de Securitate, Consiliul Concurentei nici macar nu s-a sinchisit.
Declinul combinatelor de ingrasaminte a inceput o data cu scumpirea gazelor, fenomen ce a fost prost gestionat de echipa manageriala a lui Niculae. Asa au ajuns SC AZOCHIM SA Savinesti - Neamt, SC SOFERT SA Bacau si SC TURNU SA Turnu Magurele - Teleorman tocmai bune de vandut la fier vechi, dupa ce au fost falimentate controlat. Totodata, terenurile aferente fostelor combinate pot intra foarte bine acum in circuitul imobiliar, domeniu mult mai profitabil decat ingrasamintele. In ciuda metodelor folosite pana acum de magnatul Niculae, acesta a incercat in 2006 si preluarea Combinatului chimic NITRAMONIA Fagaras, numai ca in acest caz nu i-a mai mers. Oferta depusa la AVAS a fost respinsa, din cauza datoriilor de zeci milioane de euro pe care acesta le-a lasat in urma. In concluzie, dupa cum se va vedea pe larg si in paginile ZIUA, magnatul a distrus, prin intermediul firmelor INTERAGRO si VIROMET, o buna parte a industriei romanesti de ingrasaminte chimice.
Cititorii ZIUA comenteaza
In urma demararii serialului referitor la imperiul ilicit ridicat de omul de afaceri Ioan Niculae, cititorii nostri au facut unele comentarii pe forumul de pe Internet al ziarului ZIUA. Dintre opiniile acestora am retinut cateva mai interesante, pe care le prezentam in continuare.
"Cine este in spate?"
"Acest individ este prea prost si needucat ca sa fie el capul atator afaceri banoase. Nu mai stiu cum sta acum, dar in anii 1995 - 2000 avea investitii majore in domeniile in care se facea cea mai mare evaziune: agricultura (impozite - nema, fonduri PHARE cu japca), alcool (fabrica de zahar de la Zimnicea transformata in cea mai mare furnizoare de alcool la negru), tutun (inclusiv terenul de pe malul Herastraului), ingrasaminte (subventii plus export), asigurari (cine il controla?!) si nu in cele din urma petrol (Rafinaria ASTRA luata pe blat). Cam mult pentru dom' Nae, care a aterizat la Romferchim fara studii si fara sa stie vreo limba straina, care se ocupa cu vanzarea rosiilor in Obor, intre doua turnatorii." (Arthur)
"Nimic nou sub soare"
"De cand a venit Basescu, a trecut ceva apa pe Dambovita. Cert este ca nici un nume sonor nu a ajuns in fata justitiei, cum trambita in campanie. Si lumea l-a crezut, o majoritate de fapt l-am crezut. E drept, pe ultima suta de metri a aparut Nastase, sa mai incalzeasca nitel atmosfera amortita din Justitia romana. Dar de marii rechini, absolut nimic. Incep sa cred ca si Basescu e implicat in afaceri necurate si ca el inca destui altii, suficient ca totul sa ramana neschimbat. Altfel, nu-mi pot explica de ce nu se face nimic." (Dinnu)
"Camarila de hoti si talhari din Securitate"
"Nu spun fosta Securitate fiindca ea mai exista in actualele servicii secrete ale lui Basescu si acolitii sai. Toti acestia s-au intins asupra Romaniei ca o uriasa caracatita cu miile sale de tentacule. Totusi, curios este faptul ca toate aceste dezvaluiri ale presei, si mai ales ale ziarului ZIUA, nu au nici un efect; se scrie, se citeste si gata, toti acesti talhari isi continua afacerile veroase, sustinuti de varful politicii, de Securitate si de magistratura.
Totul arata ca o uriasa mafie de pungasi politici. Oare organele competente in combaterea coruptiei nu cunosc toate acestea, ori, mai degraba, aceste organe
sunt insasi centrul coruptiei?" (GGane)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.