Bagdadul face un prim pas catre o schimbare de strategie in regiune, discutind cu Damascul si cu Teheranul despre incetarea violentelor din Irak. Amenintarea nucleara iraniana nu ar fi iminenta, sustine un raport CIA.

Presedintele irakian, Jalal Talabani, a acceptat invitatia primita de la iranieni de a se deplasa simbata la Teheran pentru a discuta despre situatia de securitate din Irak. Se pare ca si presedintele sirian, Bashar al-Assad, a fost invitat la intrunire, dar nu exista inca o confirmare oficiala a participarii sale. Cu toate acestea, Siria si Irakul au anuntat ca vor relua relatiile diplomatice intrerupte de peste 20 de ani. Decizia a fost anuntata la Bagdad de cei doi ministri de externe, Hoshyar Zebari, din partea Irakului, si Walid Muallim, din partea Siriei. Bagdadul spera ca imbunatatirea relatiei cu sirienii va duce la stoparea fluxului de combatanti si armament ce ajung pe teritoriul irakian pe la granita cu Siria, stat ce a adapostit, dupa invazia americana, un important numar de exponenti ai regimului Saddam Hussein. In acelasi timp, Siria vede in reluarea relatiilor cu Irakul o cale de iesire din izolarea diplomatica impusa de SUA, dupa uciderea fostului premier libanez Rafiq Hariri, asasinat in care se presupune ca Damascul ar fi fost implicat.

Influenta regionala

Iranul, in schimb, ar putea vedea in organizarea acestui mini-summit asupra securitatii Irakului o cale de a capata mai multa influenta in zona, in special asupra guvernului irakian. Iranul are o importanta influenta asupra „armatei Mahdi", grupul de combatanti siiti condusi de clericul Muqtada al-Sadr, iar SUA si Marea Britanie au acuzat in numeroase rinduri Teheranul ca furnizeaza armament combatantilor din Irak.

Negocieri si cu occidentul

Deplasarea presedintelui Talabani la Teheran si acordul cu Siria intervin intr-un moment in care politica americana este acaparata de dezbaterea privind necesitatea negocierilor dintre SUA, Siria si Iran, pentru pacificarea Irakului. Aceasta pozitie nu este sustinuta doar de democratii care au cistigat controlul ambelor camere ale Congresului, ci si de influenti republicani, consilieri ai actualei administratii, precum Henry Kissinger sau James Baker, conducatorul Grupului pentru Studierea Irakului. Favorabil deschiderii de negocieri cu cele doua state din Orientul Mijlociu s-a aratat si premierul britanic Tony Blair, care a trimis chiar un emisar la Damasc pentru a stabili care ar fi conditiile regimului condus de Bashar al-Assad.

Teheranul nu e atit de negru

Vesti linistitoare privind situatia de securitate din regiune aduc si dezvaluirile facute de celebrul jurnalist american de investigatie Seymour Hersh, in revista „The New Yorker", conform carora un raport al CIA indica faptul ca nu exista dovezi privind un posibil program nuclear militar ascuns al iranienilor. Desi Hersh subliniaza faptul ca reprezentantii Casei Albe au respins supozitia, conform careia lipsa probelor ar insemna lipsa programului militar, acest raport scade temerile asupra iminentei obtinerii armelor nucleare de catre regimul islamist. Un raport realizat de Agentia Internationala pentru Energie Atomica obtinut saptamina trecuta de „Financial Times" indica faptul ca Teheranul intimpina probleme tehnice si in dezvoltarea programului nuclear civil, reusind sa puna in functiune doar doua cascade a cite 164 de centrifugi pentru imbogatirea uraniului, fata de cele citeva mii pe care le promite presedintele Mahmud Ahmadinejad.

Trei iesiri din Irak Pentagonul studiaza trei ipoteze privind o posibila rezolvare a problemelor de securitate din Irak, cunoscute sub numele „Go Big, Go Long or Go Home". Varianta „Go Big" presupune suplimentarea numarului celor 140.000 de soldati americani din Irak cu inca 20.000. „Go Long" ar insemna pregatirea trupelor irakiene pentru a prelua controlul de la cele americane, iar „Go Home", evident, stabilirea unui calendar al retragerii.