Romania ar putea aplica principiul reciprocitatii in cazul in care unele tari din UE vor impune, in domeniul fortei de munca, restrictii mai severe decat cele aplicate tarilor din ultimul val de aderare. "Cand vom lua o decizie aceasta nu trebuie sa fie numai tehnica sau sentimentala, ci trebuie gandita si din punct de vedere politic si in functie de contextul economic", a declarat ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, subliniind ca Ministerul Muncii nu este singura institutie care va decide daca se impun restrictii pe piata fortei de munca si ca o decizie finala va fi luata pana la sfarsitul anului.
Pana in acest moment, la Comisia Europeana nu s-a depus nici o notificare oficiala privind restrictionarea accesului romanilor pe piata muncii din Uniunea Europeana, a mai spus Barbu, cu ocazia prezentarii concluziilor studiului de impact "Liberalizarea pietei muncii din Romania. Oportunitati si riscuri". Potrivit ministrului, statele care au anuntat pana acum restrictii pentru Romania nu au facut-o oficial, amenintarile de acest tip existand doar in presa. Pe de alta parte, secretarul de stat de la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca, Aurel Teodorescu, considera ca este nevoie de o judecata politica matura pentru ca decizia care va fi luata sa nu afecteze Romania. "Incepand de la 1 ianuarie, odata cu aderarea Romaniei, se creeaza facilitati pentru persoanele care provin din UE. Potrivit legislatiei, se poate elibera permis de munca pentru un cetatean strain daca statul din care provine nu aplica restrictii pentru cetatenii romani", a afirmat Teodorescu. Potrivit studiului de impact prezentat ieri, mai mult de jumatate dintre romani considera ca ar trebui sa se aplice principiul reciprocitatii in cazul restrictionarii accesului pe piata muncii din Uniunea Europeana, iar aproape trei sferturi dintre ei cred ca Romania va deveni atractiva pentru strainii care vor cauta locuri de munca. Potrivit ministrului Muncii, in prezent, sapte state din cele 10 care au aderat in ultimul val au anuntat ca vor deschide piata fortei de munca. Au mai ramas Malta, Ungaria si Letonia. Finlanda si Suedia au spus ca deschid piata, iar Austria, Marea Britanie, Germania, Irlanda au declarat ca vor impune restrictii.
BNS cere restrictie pentru restrictie
Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS), a fost insa mult mai transant: "Trebuie ca Romania sa aiba curajul sa spuna lucrurilor pe nume. Cel putin sa avem o satisfactie", a afirmat Dumitru Costin subliniind ca si in Romania sunt muncitori din UE care lucreaza la negru. "Aceste persoane sunt din Franta, Germania, Spania, iar Romania n-are curaj sa spuna ca si ei opereaza pe piata muncii din Romania si lucreaza la negru", a mai spus liderul sindical. "A fost de-a dreptul umilitor in perioada 1999-2006, cand angajatorul francez de la Dacia Logan a adus maistri si lucratori cu pregatire inferioara pe salarii enorme, si cu celebra <<indemnizatie de lumea a III-a>>, de mii de euro. Acelasi lucru s-a intamplat si la Sidex", a mai spus Costin.
n