Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) cere Ministerului Educatiei sa dea jos icoanele de pe peretii scolilor.

„Simbolurile religioase vor fi afisate doar in cursul orelor de religie sau in spatiile destinate exclusiv invatamintului religios", propune CNCD intr-o scrisoare adresata MEdC. De asemenea, ministerului i se cere sa elaboreze „intr-un timp rezonabil" o circulara care sa reglementeze prezenta simbolurilor religioase in scoli.

Aceasta hotarire vine in urma plingerii tinarului profesor Emil Moise, director al filialei din Buzau a Solidaritatii pentru Libertatea de Constiinta (SLC), care cerea CNCD retragerea simbolurilor religioase din scolile publice, care aduc o discriminare la adresa copiilor de alte religii decit cea ortodoxa si incalca dreptul elevilor la libera gindire.

La rindul sau, MEdC considera oportuna prezentarea documentului cu pricina spre dezbatere comisiilor de invatamint din Parlament. Pe de alta parte, purtatorul de cuvint al Bisericii Ortodoxe Romane, Constantin Stoica, a precizat ca decizia este in contradictie cu legislatia europeana si ca ea „ar trebui sa apartina comunitatii formate din parinti, profesori si elevi".