Au fost chemati la discutii cei implicati in problemele mediului inconjurator. Problemele politice, cele economice si scandalurile atrag intotdeauna atentia. Ai rating daca ai subiecte ""tari"". Dar toate astea nu ar exista daca viata s-ar termina. S
Au fost chemati la discutii cei implicati in problemele mediului inconjurator. Problemele politice, cele economice si scandalurile atrag intotdeauna atentia. Ai rating daca ai subiecte ""tari"". Dar toate astea nu ar exista daca viata s-ar termina. Si totusi, cand vine vorba despre problemele ecologice, putini se arata interesati de subiect. Luni seara, Jurnalul National a pus fata in fata acuzati si acuzatori.
Au venit la discutii oameni al caror obiect de activitate, intr-un fel sau altul, este legat de ecologie. Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) din cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Primaria Capitalei. Profesori universitari si studenti, coordonatori de proiecte. Presedinti de agentii de turism, reprezentanti ai organizatiilor de mediu si ai institutelor de cercetare. Politicieni, oameni de stiinta si redactori ai unor publicatii de specialitate. Toti au raspuns invitatiei noastre de a participa la dezbateri pe tema ""Romanii si Ecologia"". Care a fost subiectul Editiei de Colectie a Jurnalului National de luni.

FATA IN FATA. Ministerele si primaria au considerat necesar sa trimita delegatii oficiale formate din presedinti, vicepresedinti si directori de departamente, astfel incat discutiile au fost foarte aprinse si la obiect.
Nu au lipsit acuzatiile si micile intapaturi intre ""tabere"". Reprezentantii institutului de sondarea opiniei publice CURS, care ne-au pus la dispozitie sondajul ce a stat la baza analizelor din editia de colectie, au inceput prin a vorbi despre autoritati. Pe care romanii le acuza de neglijenta si nepasare. Chiar daca este vorba despre un studiu sociologic si de ideea de ""autoritate"", nu de persoane sau directii specificate de respondenti. Fiind bine reprezentate la intrunire, acestea s-au aparat imediat, acuzand, la randul lor, nepriceperea omului de rand si a jurnalistilor. Dar apele s-au limpezit destul de repede. S-a trecut la o scurta prezentare a proiectelor fiecarei parti si la discutii pe marginea acestora.

TURISM SI ECOLOGIE. Pe langa afirmatiile pe care le auzim frecvent in astfel de situatii, ""noi am facut"", ""noi am fost primii"", ""avem rezultate excelente"" etc., s-a si discutat deschis. Ceea ce reprezinta un pas inainte pentru oamenii implicati in problemele mediului inconjurator. Reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), respectiv, presedintele asociatiei, Gheorghe Fodoreanu si colegul sau, Aurel Pavel, au ridicat aceleasi probleme ca si cei ai ANT-ului: tara din ce in ce mai murdara, care goneste turistii. Provocandu-se astfel pagube economice.

BANII SI VOLUNTARII. S-a adus in discutie voluntariatul si educatia. Exista programe speciale pentru educatia ecologica a copiilor prescolari si scolari. Exista si voluntari care aduna gunoaiele de pe strazi, din padurile tarii si din albiile raurilor. Dar e foarte greu de crezut ca acestia vor rezolva toate problemele ecologicea€¦ Exista fonduri serioase destinate ecologiei. Important este sa se si foloseasca bine.

OPINII SI SOLUTII CONCRETE. S-a discutat ca ""in familie"" si despre aceste fonduri la intrunirea de luni seara. Dar accentul s-a pus totusi pe voluntariat si educatie. Multi au pus problema poluarii pe seama lipsei de initiativa a omului de rand. Pentru ca, spuneau cei prezenti, acest gen de activitati sunt private de romani cu suspiciune, dupa cei 50 de ani de comunism, in care ""voluntariatul"" obligatoriu a reprezentat politica de stat. Cu toate acestea, Romania are destui oameni dispusi sa munceasca in folosul tuturor. In special tineri, cu studii superioare si situatie financiara buna, majoritatea provenind din mediul urban, asa cum reiese si din sondajul CURS care a stat la baza editiei de colectie. Educatia a inceput deja in gradinite, scoli si licee. Dar cu o floare nu se face primavara!

SA SE DEA AMENZI! Astfel s-a ajuns la problema lipsei unor sanctiuni drastice. In acest punct al discutiilor, reprezentantii primariei si celor doua ministere au expus cateva dintre situatiile de care s-au lovit in ultimul an. Ei spun ca de obicei nu au castig de cauza in instanta cu cei care incalca regulile. Chiar daca descopera abuzuri si incearca sa le sanctioneze. Aproape de fiecare data, cei invinuiti gasesc scuze si artificii avocatesti care ii disculpa.
Adevarul este, ca de obicei, undeva la mijloc. Dar ceea ce s-a intamplat luni seara la dezbaterile Jurnalului National reprezinta un inceput. Faptul ca toti au raspuns invitatiei la discutie arata ca exista interes pentru problemele de mediu, macar din partea presei, autoritatilor implicate, cercetarii si agentilor economici afectati direct de problemele de mediu. Cel putin s-a facut un brainstorming din care ar putea porni in continuare cateva actiuni comune. Iar discutiile vor continua. Initiativa


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.