Deputatii au adoptat ieri cu 123 de voturi ""pentru"", 77 ""impotriva"" si 16 abtineri o propunere legislativa care scuteste de la plata datoriilor catre stat intreprinderile mici si mijlocii din domeniul berii, care produc sub 200.000 hectolitri pe an.

Suma totala la care se ridica aceste datorii este de 45 de milioane de lei noi. Proiectul de lege al carui prim initiator a fost democratul Alexandru Mocanu a fost retras in primavara in urma unui scandal, care a scos la iveala ca deputatul PD avea un interes personal in promovarea initiativei, intrucat sotia sa facea parte din conducerea uneia dintre companiile favorizate de scutiri. Ieri proiectul respins la Senat a fost asumat insa de o alta democrata Gratiela Iordache (foto).

PLEDOARIE. In timpul dezbaterilor, cel mai infocat sustinator al proiectului a fost Mocanu, care a sustinut ca prevederile acestei initiative nu sunt ""toxice"", aratand ca disparitia micilor producatori de bere ar duce la scumpirea acestei bauturi. Initiativa a fost sustinuta de PD, PSD si PRM iar impotriva au votat PNL, UDMR, PC si minoritatile. ""Nicaieri in lume nu poti sa dai ajutoare doar anumitor societati"", a spus liberalul Dan Radu Rusanu, iar Romeo Hanganu (PC) s-a intrebat cum se face ca prioritatea numarul unu a scutirii de taxe este industria berii.