O viata tumultoasa. Un destin tragic si neimplinit. Cu toate acestea, a murit intr-o zi de sarbatoare: Intrarea in Biserica a Maicii Domnului. Sa fi reusit oare Zoia sa ""rupa"" blestemul familiei Ceausescu? Zoia Ceausescu s-a stins di

O viata tumultoasa. Un destin tragic si neimplinit. Cu toate acestea, a murit intr-o zi de sarbatoare: Intrarea in Biserica a Maicii Domnului. Sa fi reusit oare Zoia
sa ""rupa"" blestemul
familiei Ceausescu?

Zoia Ceausescu s-a stins din viata ieri, 21 noiembrie, in jurul orei 4:00 a.m. Starea ei de sanatate se agravase din ce in ce mai mult ca urmare a unei boli necrutatoare: cancerul. In ultimii ani evita sa iasa in public. In comentariile pe care le facea se arata destul de rezervata si retrasa. Uneori parea ca nu o mai intereseaza nimic, iar cheful de viata disparuse o data cu accentuarea bolii. Strada Mihail Mirinescu. Ap. 1. Undeva, in spatele Stadionului Cotroceni. Locul unde, de peste 16 ani, Zoia locuia impreuna cu sotul ei, Mircea Oprean. O casa mare si veche. In jur, nici tipenie de om. Nici lacrimi, nici bocete, nici imbulzeala de oameni. Doar prezenta noastra, a ziaristilor, mai starneste din cand in cand curiozitatea trecatorilor. Totul pare absolut normal si firesc. Doar pare. Viata isi urmeaza cursul. Singurul adevar care nu se poate nega este acela ca Zoia Ceausescu a incetat sa mai existe. Cel putin, fizic. In casa, la capataiul ei, sotul si doi vecini. Cei care au cunoscut-o si au inteles-o.

SUFERINTA. ""Era un om cum rar mai intalnesti. Avea un suflet mare, ajuta pe multa lume si, mai presus de toate, o adevarata luptatoare. E drept ca, pentru ea, viata nu a fost deloc usoara. In ultimul timp, greutatile si boala nu ii dadeau pace. A suferit foarte mult"", ne-a marturisit vizibil afectat, printre usa intredeschisa, dnul Ion, vecinul Zoiei. Viata tumultoasa, alertanta si uneori chiar dezordonata, temerile, multele pachete de tigari fumate intr-o singura zi, cele doua procese legate de parintii ei, executia acestora si-au pus amprenta asupra cursului vietii. Dupa caderea de la putere a cuplului Elena si Nicolae Ceausescu, in decembrie 1989, copiii Zoia, Nicu si Valentin au fost ridicati si cercetati pentru subminarea economiei nationale, in legatura cu fapte pentru care au fost executati parintii acestora. In urma cu doua saptamani, fratilor Ceausescu le-au fost retrocedate bunurile confiscate de stat dupa 1989. Toate au ""contribuit"" putin cate putin la inevitabilul moment. In urma cu o saptamana, Zoia a suferit o criza pulmonara, iar familia a dus-o de urgenta la spital. Medicii au recomandat imediat internarea, insa ea a refuzat sa fie ajutata. Simtea ca se apropie momentul si nu voia decat sa fie linistita.

IZBAVIREA. Si poate nu este deloc intamplator faptul ca, dupa atatea zile de chin si de durere, a murit tocmai in ziua intrarii in Biserica a Fecioarei Maria. Poate, induplecat de sfarsitul tragic al sotilor Ceausescu, Dumnezeu si-a intors fata catre fiica lor. Catre Zoia. Si prin ea le-a mai iertat o parte din pacate. Ora 2:30 dupa-amiaza. Corpul decedatei este scos din casa pentru a fi depus la Elefteria Veche.

Corpul neinsufletit al Zoei Ceausescu va fi tinut in biserica pana maine, cand, dupa propria dorinta, va fi incinerat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.