Un elev din patru recunoaste ca fenomenul de violenta asupra profesorilor exista, fiind intalnit in special in scolile din mediul urban, arata studiul "Violenta in scoli", dat publicitatii de UNICEF.
Un sfert dintre directorii de scoli chestionati si elevii au confirmat existenta unor situatii in care profesorii s-au confruntat cu un comportament neadecvat din partea elevilor, dar aproape 50% dintre respondenti au spus, insa, ca nu stiu despre aceasta problema.
Formele de violenta fata de profesori sunt variate, de la comportamente care nu sunt in concordanta cu regulamentul scolar si cu statutul de elev, la forme mai grave, care tin de violenta fizica sau care intra sub incidenta legii. Cele mai frecvente sunt intarzierea la ore, parasirea clasei in timpul orei, fuga de la ore, ignorarea voita a mesajelor profesorilor. Urmeaza cele care implica agresiune verbala si nonverbala, refuzul indeplinirii sarcinilor scolare sau atitudinile ironice fata de profesori. De asemenea, in scoli s-au inregistrat si comportamente violente evidente, care presupun agresiune verbala si fizica fata de profesor, cum ar fi gesturi sau priviri amenintatoare, injurii si jigniri, lovire sau agresiune fizica.
Magda SEVERIN