Utilizand tehnologii de ultima ora, anchetatorii britanici au creat o imagine a asasinului din secolul al-XIX-lea, despre care afirma ca este "extrem de aproape de realitate", relateaza presa britanica.
Jack Spintecatorul, care a reusit sa scap
Utilizand tehnologii de ultima ora, anchetatorii britanici au creat o imagine a asasinului din secolul al-XIX-lea, despre care afirma ca este "extrem de aproape de realitate", relateaza presa britanica.
Jack Spintecatorul, care a reusit sa scape de Politie in anii 1880, este acuzat ca a ucis si mutilat bestial cel putin cinci prostituate din Londra. Echipa de la Scotland Yard l-a descris pe criminalul in serie ca avand un aspect "inspaimantator de normal", dar care era capabil de acte de cruzime inimaginabile. Acum, autoritatile sunt de parere ca politistii de atunci au cautat probabil un alt barbat, urmand piste care nu duceau nicaieri.
Unul dintre directorii departamentului de criminalistica a Scotland Yard, Laura Richards, care i-a studiat si pe criminalii in serie Fred West si Ian Huntley, a decis sa redeschida faimosul dosar, ajutandu-se de data aceasta si de tehnici moderne de investigatie.
Ea a apelat in acest scop la o echipa de experti, inclusiv un geograf, patologi si istorici pentru a afla daca acest caz are vreo sansa sa fie rezolvat. Rezultatul: cel mai fidel portret robot din punct de vedere fizic si psihologic care a fost intocmit vreodata.
Laura Richards afirma ca Jack Spintecatorul avea intre 25 si 35 de ani, si ca avea o constitutie robusta, desi avea doar in jur de 1,68 m inaltime. "Pentru prima data, am putut intelege ce fel de persoana era acest criminal. Putem acum sa estimam cam in ce zona locuia, cam pe ce strada chiar, cum arata si, mai mult decat atat, putem sti cum a reusit sa scape de justitie".
Seful Politiei Metropolitane, John Grieve, crede ca asasinul ar fi fost prins daca informatiile de acum ar fi fost descoperite la vremea respectiva: "am ajuns cel mai departe cu informatiile de cand a aparut acest criminal. Atunci, ar fi fost suficiente aceste date ca politistii sa inceapa sa bata pe la usi si sa intrebe de el... sigur l-ar fi prins".
Fiind considerat ca primul criminal in serie al Marii Britanii, Jack Spintecatorul este acuzat ca ar fi ucis, in 1888, cel putin cinci prostituate in Whitechapel, estul Londrei. Nu a fost niciodata prins. Victimele sale au fost ucise prin injunghiere si apoi mutilate bestial. In unele cazuri, criminalul chiar a scos organele victimelor sale. Exista teorii conform carora acesta ar fi avut pregatire medicala.
Pseudonimul Jack Spintecatorul a fost preluat dintr-o scrisoare trimisa la acea vreme unei agentii de presa din Londra si, desi anchetatorii au crezut o vreme ca a fost trimisa chiar de criminal, ulterior s-a dovedit ca era doar o farsa.
Lista suspectilor de la acea vreme a inclus, fara folos, nume celebre ca Lewis Carroll, printul Albert Victor si Sir John Williams, obstetricianul familiei regale.
Utilizand experienta obtinuta din studierea crimelor moderne, echipa de experti a examinat depozitiile celor 13 martori de atunci, pentru a completa noul portret robot: "perfect sanators, cu un aspect banal, dar capabil de atrocitati extraordinare", a declarat Richards.
John Grieve a adaugat: "este o parere generala gresita conform careia nimeni nu l-a vazut pe criminal si ca el a disparut pur si simplu in ceturile Londrei. Nu este corect. Au existat martori care au spus ce au vazut politiei. Astazi, noi am putut face mult mai mult decat atunci, am putut realiza, pe baza declaratiilor martorilor oculari, o imagine fidela, cu ajutorul tehnologiilor de ultima ora".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.