Din 42.300 de dosare de retrocedare, Primaria Capitalei a solutionat circa 10.000, din care 6800 prin Dispozitii emise de primarul general.
ZIUA: De ce se desfasoara atat de greu procesul de retrocedare a caselor nationalizate?
Ludovic Or
Din 42.300 de dosare de retrocedare, Primaria Capitalei a solutionat circa 10.000, din care 6800 prin Dispozitii emise de primarul general.
ZIUA: De ce se desfasoara atat de greu procesul de retrocedare a caselor nationalizate?
Ludovic Orban, viceprimar general al Bucurestilor: Pentru ca sunt foarte multe dosare care nu s-au solutionat timp de aproape 5 ani de zile, pana am reluat aceasta activitate de presedinte al Comisiei (de aplicare a Legii 10/2001, n. red.) si ca este, omeneste, imposibil, de exemplu, sa finalizezi mai mult de 30-35 de dosare pe zi, la nivel de comisie. La ora actuala, am eliminat aproape toate piedicile care sunt in cursul procedurii, pana la nivelul comisiei. Aceasta se intruneste zilnic, solutionand un numar de dosare - atat cat pot fi citite in mod normal, pentru ca fiecare dosar care inseamna, de fapt, un roman - care nu-i un roman politist, ci mai degraba un tratat de drept si de filozofie.
Cati membri are Comisia de aplicare
a Legii 10?
Noua membri.
De ce nu s-au infiintat sase comisii, la nivelul sectoarelor?
Pentru ca raspunderea este a unei singure institutii. Este raspunderea Primariei Capitalei, si nu poti sa infiintezi mai multe comisii, ca fiecare comisie sa judece intr-un fel un caz si in alt fel alt caz. Mai ales ca fiecare dosar, aproape, este o interpretare atat in ceea ce priveste ramurile de mostenire, titlurile de acte de proprietate, modul in care a fost facuta exproprierea - si, aici, interpretarea trebuie sa fie egala in toate spetele.
Ati finalizat procesul de inventariere a dosarelor?
Da, inventarierea dosarelor e finalizata, in sistem de arhivare foarte clar si foarte cert.
Anul trecut spuneati ca s-au pierdut multe dosare.
Da, cateva zeci.
Ati reusit sa recuperati documentele?
Da, cea mai mare parte sunt reconstituite. Nu le-am reconstituit pe acelea unde notificatorii nu au fost de gasit. Desi noi am trimis corespondenta, cu rugamintea de a veni la primarie sa-si reconstituie dosarele, nu i-am gasit.
Cand estimati ca veti finaliza retrocedarile?
Pana la sfarsitul lui 2007 restituirile in natura, asa am stabilit ca obiectiv, iar ca restituiri in natura - sunt cam 17-18% din dispozitii - si masuri reparatorii - pana la sfarsitul lui 2008.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.