In urma publicarii de catre ZIUA, in editia de ieri, a editorialului "Reforma morala a securistului Turcu", semnat de Dan Pavel, Liviu Turcu ne-a trimis un drept la replica. Pe langa anumite precizari legate de unele afirmatii ale lui Dan Pavel, L
In urma publicarii de catre ZIUA, in editia de ieri, a editorialului "Reforma morala a securistului Turcu", semnat de Dan Pavel, Liviu Turcu ne-a trimis un drept la replica. Pe langa anumite precizari legate de unele afirmatii ale lui Dan Pavel, Liviu Turcu face, in acelasi drept la replica, mai multe dezvaluiri. Una dintre acestea se refera la faptul ca Partidul Romania Mare este sprijinit politic, activ, de o parte importanta a cadrelor de conducere din fostul DSS (Directia Securitatii Statului). Prezentam in continuare cele mai importante pasaje din dreptul la replica.
Liviu Turcu neaga afirmatia lui Dan Pavel conform careia nu ar fi fost cadru universitar si sustine ca "intre 1970 si luna octombrie 1975 am fost succesiv cercetator stiintific la Institutul de Studii si Cercetari pentru Prognoza si asistent universitar la Universitatea Bucuresti si Conservatorul Ciprian Porumbescu". In ceea ce priveste aspectele referitoare la "defectarea dubioasa" si la faptul ca reabilitarea sa ar fi avut loc intrucat la putere se aflau Ion Iliescu si atentie, fosta Securitate, asta spre deosebire de cazurile generalului I.M. Pacepa si Mircea Raceanu care au fost reabilitati mult mai tarziu, Liviu Turcu sustine ca acesta este un silogism fals de la un capat la altul. "Cu luni inainte, fapt dovedit la nivelul autoritatilor americane, fosta securitate actiona intens pentru a-mi inchide definitiv gura mai ales dupa lungul interviu dat postului de radio Vocea Americii si difuzat zile de-arandul in timpul desfasurarii ultimului Congres al PCR. Conform logicii elementare, Securitatea ramanand, potrivit lui Dan Pavel, un pilon de baza al regimului lui Ion Iliescu nu ar fi existat nici un motiv pentru a-si fi schimbat atitudinea cu 180 de grade protejand un "defector" ce a lovit destul de tare fostul regim. Explicatia e de fapt mult mai simpla: in toamna lui 1990 celor in cauza inca le era neclara propria soarta asa ca mai in necunostinta de cauza mai din teama nu s-au amestecat in recursul procurorului general si procesul desfasurat la Tribunalul Suprem. In aceeasi logica insa se pune intrebarea DE CE S-AR FI OPUS ACTIVISTUL DAN PAVEL CA PROMOTOR AL VALORILOR DEMOCRATIEI OCCIDENTALE UNUI ATARE RECURS COT LA COT CU SUSTINATORII FOSTULUI REGIM? Raspunsul este simplu: pentru aceleasi motive pentru care il ataca azi pe Liviu Turcu, la ordin, ca orice mercenar disciplinat al condeiului", spune Liviu Turcu.
Silogismul lui Turcu
Acesta se refera si la acuzatia potrivit careia interventia sa in viata publica a tarii "ar fi avut drept efect faptul ca "Publicatiile si televiziunile au cazut in plasa dezinformarii" clar orchestrata de fosta Securitate intrucat "Pretentia de a contribui la reforma morala a clasei politice autohtone a fost <<acoperirea>> pentru operatiunea de a infecta si mai tare atmosfera politica". In replica Liviu Turcu sustine ca silogismul sau a fost public si cat se poate de simplu: "s-a lansat cu tam-tam mediatic intiativa <<reformei morale>> a clasei politice ca preambul la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. O actiune sanctionata legal de Hotararea CSAT de a se ordona trecerea integrala a arhivelor fostului DSS in patrimoniul CNSAS. Am declarat ca daca nu vrem sa asistam la o noua farsa, CNSAS trebuie sa primeasca documente, informatii si dosare din diverse arhive ale fostelor structuri ale securitatii. Si pentru a nu ramane la nivelul generalitatilor am dat ilustrativ o mostra, adica o scurta lista in care am afirmat ca se gaseste o intreaga varietate de tipuri de legaturi cu securitatea. LISTA NU ERA UN SCOP IN SINE CI DOAR UN MIJLOC DE A AJUTA CNSAS SA DOVEDEASCA CA A IESIT DIN STATUTUL DE MARIONETA SAU DE TIGRU DE HARTIE", sustine Turcu.
PRM si securistii
Liviu Turcu neaga si afirmatia lui Dan Pavel conform careia Corneliu Vadim Tudor ar fi fost singurul care ar fi confirmat veridicitatea listei: "Domnul C.V. Tudor nu a fost singurul. Au fost mult mai multe persoane compentente atat in ale muncii de informatii, cat si din partea societatii civile care au confirmat afirmatiile sau au inteles corect sensul interventiei mele. Enumar doar pe cativa dintre acestia incepand cu fostul sef al SIE, fostul consilier prezidential pentru probleme de securitate, actualul senator, domnul Ioan Talpes; secretarul executiv al PD, seful Garzii pentru Protectia Mediului, domnul Silvian Ionescu, cunoscutul disident si director al Revistei Pentru Drepturile Omului, editorialist al cotidianului Ziua domnul Gabriel Andreescu, directorul fundatiei Civic Media si sef al Departamentului pentru Politica Externa al cotidianului Ziua, domnul Victor Roncea, istoricul, cercetatorul stiintific si publicistul Mihai Pelin si lista poate continua".
Pe de alta parte, in acelasi drept la replica, Liviu Tudor dezvaluie un lucru extrem de interesant: conducerea PRM se bucura de sprijinul politic activ al unei parti importante a cadrelor de conducere din fostul DSS. De asemenea, Liviu Turcu neaga si faptul ca ar fi facut politie politica. "Ca ofiter al Serviciului de Informatii Externe pe profil politico-economic eu nu am fost implicat in astfel de actiuni". (D.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.