Instanta a decis anularea contractului de privatizare a uzinei Republica din Bucuresti, astfel ca statul a redevenit proprietar al societatii, a declarat ieri liderul sindical, Constantin Dobre. Tribunalul Bucuresti a decis anularea contractelor p
Instanta a decis anularea contractului de privatizare a uzinei Republica din Bucuresti, astfel ca statul a redevenit proprietar al societatii, a declarat ieri liderul sindical, Constantin Dobre. Tribunalul Bucuresti a decis anularea contractelor pentru cele 21 de cladiri si 180 ha de teren care au apartinut societatii si pe care patronul rus le-a transferat altei companii si a dispus repunerea partilor in situatia anterioara privatizarii.
"Acum urmeaza ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), impreuna cu lichidatorul, sa gaseasca solutii pentru salvarea uzinei", a declarat, in urma acestei decizii, liderul Sindicatului "Nicolae Malaxa", Constantin Dobre, informeaza Mediafax. Potrivit acestuia, instanta a anulat contractele frauduloase facute de patronul rus prin care a transferat 76% din bunurile Republica catre o alta societate, pentru a beneficia de 80 de milioane de euro, cat valoreaza fierul vechi si terenul de aici - 40 de hectare -, in conditiile in care el le-a cumparat cu 660.000 de euro.
Consortiul format din firmele Moody-Rom Trading Romania, Moody International Trading-SUA, OOO Temerso-Rusia si ZAO Compania Temerso-Rusia a achizitionat, in luna martie 2003, de la APAPS, 99,54% din actiunile Republica, pentru 1,9 milioane de euro. Cumparatorii s-au angajat sa realizeze investitii de 4,7 milioane de euro in urmatorii trei ani. In noiembrie 2003, muncitorii l-au sechestrat pe reprezentantul consortiului de firme care a cumparat uzina, solicitand administratiei sa le plateasca imediat salariile restante. Epopeea salariatilor de la Republica a fost destul de agitata. A urmat o serie de proteste si procese din partea angajatilor, astfel ca patronul rus a ajuns sa fie obligat de justitie sa plateasca salariile restante ale muncitorilor, ce se ridicau, pentru un an, la aproximativ 2 milioane de dolari. Salariatii au cerut chiar si Parchetului General sa se autosesizeze in cazul privatizarii societatii, pentru ca a fost vandut teren pe care se afla si adaposturile locale antiaeriene (buncarul antiatomic). (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.