Sarbatorita la 21 noiembrie, in fiecare an, Ovidenia marcheaza intrarea in biserica a Fecioarei Maria. Este ziua in care sfintii parinti Ana si Ioachim au dus-o la Templul sfant din Ierusalim pe Fecioara Maria si au incredintat-o preotului Zaharia, p
Sarbatorita la 21 noiembrie, in fiecare an, Ovidenia marcheaza intrarea in biserica a Fecioarei Maria. Este ziua in care sfintii parinti Ana si Ioachim au dus-o la Templul sfant din Ierusalim pe Fecioara Maria si au incredintat-o preotului Zaharia, pentru a-si implini fagaduiala facuta Domnului de a-si educa fiica in spiritul credintei. Fecioara avea pe atunci numai trei ani si a urcat singura toate cele 15 trepte abrupte ale Templului spre surprinderea numeroaselor rude prezente la acest eveniment. A ramas acolo vreme de 12 ani, ducand o viata sfanta si curata. La 15 ani a parasit lacasul si, potrivit datinei, a fost logodita cu dreptul Iosif, un barbat din neamul lor, tamplar de meserie, in varsta de 84 de ani.
Povestirea biblica despre Intrarea Maicii Domnului in Biserica este si un elogiu adus parintilor care isi educa copiii de mici in spiritul credintei adevarate, ducandu-i la biserica, apropiindu-i de tainele lucrurilor sfinte.
In popor, despre aceasta zi se spune ca este ziua in care incepe iarna, este o sarbatoare a luminii, care sparge intunericul iernii, al mortii. De aceea tema centrala a legendelor consacrate acestei zile este vazul, vederea, prima aparitie, prima vedere a lumii, a lui Iisus, a cerului care se deschide. Ca si la Craciun, se deschide cerul si animalele vorbesc, dar frumusetile cerului nu sunt vazute decat de cei curati la suflet. In aceasta zi se da de pomana lumina de veci, lumanarea care nu se va stinge niciodata pe lumea cealalta. Tot acum se da de pomana pentru cei inecati, cei morti in intuneric, fara lumanare la capatai, pentru ca si acestia sa aiba pe lumea cealalta calea luminata. Cum va fi vremea la Ovidenie, asa va fi toata iarna; daca astazi ninge, iarna va fi grea. (D.M.V)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.