Reminder pentru Curtea Constitutionala a Romaniei: „Dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit". (Constitutia Romaniei).

Recent, Curtea Constitutionala a Romaniei a dat o decizie asa-zis „constitutionala" care rinjeste cu dispret suveran la Legea Accesului la Informatiile de Interes Public (LAIIP), pe care o ingradeste intr-un mod pe cit de discretionar, pe atit de ilogic: „Salariul concret al unei persoane, stabilit in limitele minime si maxime prevazute in actele normative, tinind seama de importanta muncii depuse, de contributia adusa la realizarea sarcinilor si de situatia sa personala, nu MAI (s.m.) reprezinta interes public, intrind in sfera interesului privat al persoanei".

Decizia este o ilustrare concreta a cuvintului „aberatie". Din cel putin trei motive. Curtea Constitutionala a Romaniei confunda „interesul privat" cu „interesul public". Pretinzind ca apara interesul privat, ea incalca dreptul oricarui cetatean de a sti cu cit este platit din banii sai orice functionar public (mai ales de rang inalt) pus sa reprezinte interesele publice si nu pe cele private! Salariul concret al unui bugetar este o informatie de maxim interes public, doar daca Curtea nu a facut in prealabil (si in secret) un referendum din care sa rezulte ca pe cetatenii Romaniei nu-i „mai" intereseaza cum sint cheltuiti banii lor. Cei care doresc ca salariile lor sa fie confidentiale nu au decit sa lucreze in domeniul privat. Informatiile referitoare la salariul „concret" al unui bugetar trebuie sa fie publice tocmai pentru a face transparenta respectarea intru totul a legalitatii si, mai ales, pentru a se putea sesiza eventualele neconcordante dintre declaratiile de avere si veniturile realizate de bugetari. Curtea Constitutionala anuleaza „de facto" LAIIP si legea Declaratiilor de Avere. Secretizarea salariilor bugetare „concrete" este in dauna interesului public si in favoarea tainuirii ilegalitatilor comise in timpul exercitarii functiilor publice.

Un alt motiv pentru care aceasta decizie este aberanta e acela ca nu ofera nici un argument; doar decreteaza: de azi inainte, cutare informatie de interes public devine de interes privat, deci confidentiala! De ce? Uite asa! Ceea ce face ca decizia sa fie o aberatie perfecta este luarea ei in functie de o imprejurare: pentru a influenta un proces intentat de jurnalistul Malin Bot sefului Parchetului Curtii de Apel Timisoara, ca urmare a refuzului acestuia de a oferi urmatoarea informatie de interes public: valoarea „concreta" a banilor PUBLICI care-i intra anual in buzunar!

Nu ne mai ramine decit sa asteptam ca toate informatiile de interes public sa devina, rind pe rind, confidentiale prin ordin de la Curte (pentru satisfacerea unor pofte private). Si sa ne judecam la CEDO cu statul roman pentru a le obtine.