Cristian Tudor Popescu a demisionat aseara din functia de presedinte al Clubului Roman de Presa. El invoca drept motiv lipsa de morala din breasla jurnalistilor.

C.T. Popescu indica resorturile gestului sau intempestiv intr-o scrisoare deschisa catre membrii CRP. „Viata politica din ce in ce mai vulgara si superficiala din Romania ultimilor ani este insotita, ca si cum n-ar vrea sa ramina ea mai presus, de o presa tot mai degradata, moral si profesional. Retelele de presa murdara, locale si centrale, se impart in doua categorii: putinele care au fost descoperite si multele care isi vad in continuare de treaba", afirma C.T. Popescu. El apreciaza ca „este din ce in ce mai greu sa aperi prestigiul presei in fata atacurilor insultatoare ale politicienilor".

Viitor sumbru

Demisia lui CTP vine in contextul arestarii mai multor ziaristi clujeni, acuzati de santaj, precum si a refuzului organizatiilor profesionale de a institui un sistem de legitimare a jurnalistilor, care sa excluda impostorii si infractorii.

Petre Mihai Bacanu, membru al Consiliului de Onoare al CRP, s-a declarat surprins de demisie: „Il stiam un luptator. Poate stie mai multe decit noi si isi da seama ca nu mai este nimic de facut".

Marius Tuca, si el membru al CRP, sustine: „A prezidat CRP in anii cei mai grei pentru presa si era normal sa oboseasca. Daca n-ar fi fost C.T. Popescu, CRP ar fi murit in aceasta perioada. Acum ma astept sa se desfiinteze CRP".

Regrete civice

CRP s-a transformat in bine sub conducerea lui C.T. Popescu, este de parere Mircea Toma, „si-a croit greu drumul dinspre club spre organism non-profit, din «cartel» spre organizatie democratica". Ioana Avadani, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), regreta, la rindul ei, demisia lui Popescu: „A fost un partener de discutie; chiar daca nu impartaseam opiniile, aveam un dialog civilizat si productiv".

Un organism controversat

CRP a fost infiintat in 1997, iar C.T. Popescu a devenit presedinte in 2003, in urma mortii lui Dumitru Tinu. CRP s-a manifestat partinitor in anumite cazuri, ca atunci cind, sub guvernarea Nastase, a tacut in fata atribuirii publicitatii de stat catre ziare conduse de membri ai Consiliului de Onoare al CRP sau in cel al acuzatiilor de santaj de presa din 2002, practicat de unele ziare la adresa unor companii multinationale. In august 2005, „Evenimentul zilei" a fost suspendat din CRP, in urma aparitiei a doua articole controversate despre aceasta institutie. Ziarul „Gandul" a publicat de asemenea un articol nedocumentat, despre ministrul Justitiei Monica Macovei, insa nu a fost sanctionat.

TEXTUL INTEGRAL AL SCRISORII

Stimati colegi,

Am fost ales presedinte al Clubului Roman de Presa in urma cu aproape patru ani, intr-un moment greu si confuz din istoria acestei organizatii. In tot acest timp m-am straduit cat m-au tinut puterile sa aduc in discutie chestiuni de morala gazetareasca si patronala, discutii concretizate in documente de lege si de reglementare interna care sa limpezeasca si sa ordoneze lucrurile atat in Club cat si in presa. Am incercat de asemenea sa asigur, prin luari de pozitie, o capacitate ridicata de reactie rapida a Clubului la incalcarile flagrante ale deontologiei din presa si nu numai. Am sperat intr-o reducere a tensiunii si animozitatilor dintre clasa politica si presa prin intalnirile oamenilor politici marcanti cu Consiliul de Onoare al Clubului.

O vreme am crezut ca lucrurile pot fi indreptate si ca ne aflam pe calea cea buna. Astazi sunt silit sa constat ca a fost o iluzie. Viata politica din ce in ce mai vulgara si superficiala din Romania ultimilor ani este insotita, ca si cum n-ar vrea sa ramana mai presus, de o presa tot mai degradata, moral si profesional. Retelele de presa murdara, locale si centrale, se impart in doua categorii: putinele care au fost descoperite si multele care isi vad in continuare de treaba. Multe, prea multe ziare sunt folosite ca adevarate maciuci, cu care se da in capul victimei fara nici cel mai mic scrupul de a justifica titlurile de-o schioapa si pozele cat jumatate de pagina. Ziaristii au devenit, in prea mare masura, niste mercenari care, dupa ce se bat cu pumnii in piept pentru niscai principii, se muta la trustul primului mahar care da mai mult. Si nu numai "dinozaurii", ci si prea multi jurnalisti din noile generatii. Suvoaie de bani venind din afara presei inunda acum mass-media, alterand relatiile profesionale din bransa, golind de sens branduri construite in mai mult de un deceniu. Componenta jurnalistica a CRP este tot mai palida, iar eu am fost si sunt gazetar, patron n-am fost decat pentru putin timp si silit de imprejurari. E din ce in ce mai greu sa aperi prestigiul presei in fata atacurilor insultatoare ale politicienilor. Cinismul devine calitatea fundamentala, bine platita si admirata, a jurnalistului abtibild, gata sa se lipeasca pe orice parbriz, indiferent de imaginile atroce care se intrezaresc inauntru.

Ultimul gest institutional pe care l-am mai putut face a fost initierea grupului de lucru format din Clubul Roman de Presa si organizatiile profesionale din domeniu care si-au manifestat interesul pentru constituirea unui Consiliu Moral care sa mai poata salva cate ceva prin voturi de blam publice. Nu mai am si puterea sa contribui la finalizarea acestui proiect.

Va rog, deci, stimati colegi, sa luati nota de demisia mea din functia de presedinte al Clubului Roman de Presa. Pentru a nu crea socuri administrative mai pot asigura functia cel mult pana la 1 ianuarie 2007.

Cristian Tudor Popescu

20 noiembrie 2006