Aplicind o strategie rar intilnita, regimul de la Beijing arata ca erorile judiciare sint cauzate in principal de folosirea torturii ca mijloc de anchetare a cazurilor grave.

„Aproape fiecare verdict incorect pronuntat in ultimii ani este cauzat de aplicarea torturii", a declarat viceprocurorul general al Chinei, Wang Zhenchuan, citat de Reuters. Recunoasterea slabiciunilor justitiei din China, stat care a interzis oficial tortura in 1996, vine in urma atentiei acordate acestui subiect de presa chineza si a monitorizarii internationale riguroase privind respectarea drepturilor omului, datorata organizarii Jocurilor Olimpice din 2008.

Justitia ca telenovela

„In China se inregistreaza 30 de cazuri de verdicte eronate pe an, din cauza aplicarii torturii, insa numarul real ar putea fi mai mare", a aratat Wang Zhenchuan.

In urma cu un an, justitia chineza a pus in libertate un barbat care a efectuat 11 ani de inchisoare, sub acuzatia ca si-ar fi ucis sotia, dupa ce s-a descoperit ca victima este in viata. Barbatul a declarat ulterior ca si-a recunoscut vinovatia in urma torturilor la care a fost supus. O alta crima imaginara a fost recunoscuta drept „comisa", in urma torturilor, de catre un macelar chinez, eliberat din inchisoare dupa aparitia presupusei victime.

Socuri electrice, ars cu tigara

Incepind din acest an, autoritatile chineze au stabilit ca anchetele efectuate de politie sa fie inregistrate pe casete audio, astfel incit cazurile de tortura sa se reduca si sa poata fi usor de depistat. Totodata, politistilor li s-a cerut sa se bazeze tot mai mult pe declaratiile martorilor si mai putin pe confesiunile acuzatilor, declaratiile obtinute in regim de tortura urmind sa nu aiba valoare probatorie. Noua legislatie implica pedepsirea politistilor care aplica metode ilegale de ancheta. In urma cu un an, raportorul ONU pentru drepturile omului, Manfred Nowak, remarca frecventa folosirii socurilor electrice, a arderilor cu tigara sau privarii de somn.

Lider la pedepse capitale

In China, numarul condamnarilor la moarte este mai mare decit cel din toate celelalte state din lume, luate la un loc, multe dintre sentinte fiind pronuntate pe baza unor confesiuni si in urma unor procese care nu dureaza mai mult de o zi. In 2005 au avut loc 1.770 de executii si s-au pronuntat 4.000 de asemenea sentinte, se arata intr-un raport al Amnesty International. Proliferarea sentintelor capitale se datoreaza unei legi emise in anii ’80, care conferea tribunalelor inferioare dreptul de a pronunta aceste pedepse. In 2005, legislatia a fost abrogata, autoritatea in materie revenind exclusiv Curtii Supreme.