Trei dintre cele mai importante reviste saptaminale de cultura centrale s-au referit, in ultimele lor editii, la proiectul ziarului nostru in termeni critici.

In „Dilema Veche", Adrei Plesu revine in principalul editorial al revistei asupra ideii de „generatie", cu referire directa la proiectul „Cotidianului". Plin de nuante, textul cunoscutului lider de opinie se incheie cu urmatorul pasaj: „O «generatie» nu devine neaparat valabila prin inventarierea antecesorilor celor expirati. Ea trebuie, dimpotriva, sa aiba orgoliul de a nu trai din evacuarea altora, ci, in primul rind, din resursele excelentei proprii si ale unui proiect cu adevarat nou".

In „Observator cultural", redactorul-sef Carmen Musat dedica si ea un editorial initiativei „Cotidianului". „Eu cred ca partiturile generationiste sint pierdute din start si ca putem vorbi (si chiar trebuie sa o facem) cu admiratie sau cu dispret numai despre cazuri particulare."

Textele de pe ultima pagina din „Romania literara" sint insa de departe cele mai virulente. Lecturind intr-o maniera personala proiectul „Cotidianului" (sau, poate, nelecturindu-l), Alex. Stefanescu identifica dezlantuirea unui „rasism al virstei de o vehementa fara precedent in istoria culturii noastre". Stefanescu spune ca initiativa ziarului nostru ii aminteste de ritualul inacceptabil prin care fiintele omenesti sint infierate (arse cu fierul rosu) asemenea unor vite. „Virstnicii care gireaza, in paginile ziarului «Cotidianul», acest monstruos ritual al uciderii in efigie, sperind sa se salveze pe ei insisi, prin lingusirea tinerilor agresivi, fac o figura jalnica. Seamana cu niste batrine scofilcite si fara dinti care s-au rujat grotesc si misca din solduri", scrie criticul Alex. Stefanescu. Pe aceeasi pagina, Daniel Cristea-Enache dubleaza tirul critic indreptat impotriva proiectului, scotind in evidenta „socialismul" acestuia.

Reamintim si subliniem ca Generatia Expirata este un proiect jurnalistic si ca propune un exercitiu critic de evaluare a personalitatilor vietii publice romanesti.

Neagu Djuvara denunta "Generatia Expirata" Traian Ungureanu, despre Romania care a produs Generatia Expirata Plesu si Liiceanu despre Generatia Expirata